A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja a felmondást

A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja a felmondást

Közúti ellenőrzés (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még az érdekképviselőket is meglepte annak a felmérésnek az eredménye, amelyet a belügyi dolgozók körében végeztek. A főbb problémák: alacsony fizetés, kiégés és kevés szociális juttatás.

A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít – derült ki abból a Magyar Hang birtokába került reprezentatív felmérésből, amelyet a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készítettek.

A kérdőívet több ezren – mások mellett rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók – töltötték ki. Döntő többségük (91 százalékuk) a hivatásos állomány tagja, és több mint egy évtizede – harmaduk már több mint 20 éve – teljesít szolgálatot.

A válaszadók közül legtöbben a korkedvezményes nyugdíj visszavezetését, valamint a fizetések emelését tartanák a legsürgetőbb feladatnak, de az igények között sokan említették a szociális juttatások, valamint a kiégést okozó körülmények rendezését is. A korkedvezményes nyugdíj újbóli bevezetését például a válaszadók 98 százaléka támogatná, ami azt jelzi, hogy még a fiatal munkavállalók is számítanának erre a lehetőségre.

A fizetések miatti elégedetlenséget jól mutatja, hogy a rendvédelmi dolgozók mindössze 2,3 százaléka gondolja úgy, megkapja mindazt, ami jár neki a munkájáért, a családjától távol töltött időért, valamint a fokozott mentális és fizikai igénybevételért. A válaszadók háromnegyede viszont elégedetlen a juttatási csomaggal.

A döntéshozók osztályzatának átlaga a rendvédelmi dolgozók értékelése szerint 1,47, azaz nem éri el a megfelelőt.

Lapunk információi szerint a felmérést egy levéllel együtt eljuttatták Pintér Sándor belügyminiszterhez is.

„A rendvédelem területén dolgozó munkavállalók alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális, egzisztenciális problémával küzdenek. A meglévő problémák enyhítése érdekében javasoljuk, hogy minél előbb kerüljön sor az életpályamodell három pillérének felülvizsgálatára, újragondolására” – írták a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának képviselői.