A budapesti rendőrök kétharmada vidéki

A budapesti rendőrök kétharmada vidéki

Szép új Mercedes járőrkocsik Budapesten (forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) központi szerveinél és az alá tartozó kapitányságoknál 2019-ben a hivatásos állomány 64 százalékának az állandó lakcíme vidéki volt – írja a Népszava. A lap szerint a szakmai képzést elvégző fiatalok fővárosba vezénylése segíti ki a budapesti kerületi kapitányságokat. A legjobb helyzetben lévő XXI. kerület áll a legjobban, ahol az állománynak "csak" 54 százaléka vidéki, dunai vízirendészetnél azonban arányuk majdnem eléri a 83 százalékot.

Másfél hónapot túlórázik egy átlagrendőr, olyan nagy az emberhiány | Magyar Hang

Jóval többen hagyták el a rendőri pályát az elmúlt évben, mint ahányan beléptek a testületbe - ez derül ki a 24.hu cikkéből. A portálnak az Országos Rendőr-főkapitányság elárulta, hogy 2018-ban összesen 2012 hivatásos rendőr jogviszonya szűnt meg. Közülük a legtöbben - majdnem 900-an - legfeljebb négy évet, vagy annyit sem szolgáltak.

Szakértők szerint az erők ilyen átcsoportosítása azért jelent gondot, mert az elfogásnál, üldözésnél kiemelkedően fontos a helyismeret, amelynek elsajátításához legalább öt év szükséges. Az alacsony bérek miatt azonban a szakmai képzést követően a fiatalok többség visszamegy szülőhelyére, vagy ha ez nem lehetséges, akkor leszerel. Ezt mutatják a számok is: tavaly a BRFK hivatásos állománya 638 fővel csökkent, miközben csak 368 helyet tudtak betölteni. Ehhez az is hozzájárul, hogy a relatíve alacsony nettó bérből nem nagyon tudnak lakáshoz jutni a fiatalok.