A budaváriak feje fölött döntöttek a Gellért-hegyi siklóról a polgármester szerint

A budaváriak feje fölött döntöttek a Gellért-hegyi siklóról a polgármester szerint

Gellért-hegy (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Gellért-hegyi sikló szinte teljes egészében az I. kerület területén épülne, a városrészt kizárták az engedélyezési eljárásból – tudta meg a Népszava.

– Az önkormányzatot elzárták attól, hogy a lakosság érdekeit az egyes kormányhivatalok kézivezérelt engedélyezési eljárásaiban érvényesítse – fakadt ki V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere a Népszavának, miután a lap megírta, a Gellért-hegyi sikló engedélyezési eljárásában sem a főváros, sem az érintett városrész nem vett részt. Budavár Önkormányzata még augusztusban kérelmezte, hogy ügyfélként részt vehessen az eljárásban, ám ezt a Fővárosi Kormányhivatal szeptember 24-én kelt végzésével elutasította. Az indoklás szerint az „ügyben az önkormányzatnak, mint jogi személynek nincs közvetlen érintettsége, ennek hiányában pedig ügyféli jogállása sem.”

A kerület megtámadta a kormányhivatal végzését és a bíróságtól is kérte az ügyféli jogállás megállapítását. A Fővárosi Törvényszék azonban az önkormányzat megdöbbenésére elutasította a keresetet, vagyis a Törvényszék is úgy látta, hogy a sikló építési eljárásában a kerület nem lehet ügyfél – noha a sikló-projekt szinte teljes területe az I. kerület közigazgatási területén található. Az önkormányzat megítélése szerint a kormányhivatal jogsértő módon korlátozta az önkormányzat jogos érdekét és ügyféli jogállását azáltal, hogy az I. kerület területét, zöldfelületeit, turisztikai feladatait lényegesen érintő beruházás engedélyezési eljárásából gyakorlatilag kizárta.

A környezetvédelmi hatóság egyébként hivatalból megkereste az I. kerületi önkormányzatot, amely – mivel nem volt nagy mozgástere – közölte, hogy a sikló környezeti hatástanulmányában foglaltak megfelelnek a helyi építési, természetvédelmi követelményeknek. A kerületvezetés szerint a környezetvédelmi engedély ugyan fontos kellék a beruházás megvalósításához, de az építési engedélyezés még hátra van. Igaz, az előzőekben említettek okán kevés az esély arra, hogy abban részt vehessen a kerület. Mint azt a Népszavának megjegyezték: „beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a területileg, gazdaságilag, infrastrukturálisan és funkcionálisan egyértelműen érintett önkormányzatok nemes egyszerűséggel kizárhatók lesznek a saját területükön folyó fejlesztésekkel kapcsolatos eljárásokból”.