A Fidesz az életünkre tör – így kampányol Kunhalmi Ágnes a közös EP-listáért

A Fidesz az életünkre tör – így kampányol Kunhalmi Ágnes a közös EP-listáért

Kunhalmi Ágnes, az MSZP újra megválasztott társelnöke (Fotó: MSZP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Harcolnunk kell a Fidesszel szemben, mert ezek az életünkre törnek – erről is beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy pénteki háttérbeszélgetésen, amelyen a Magyar Hang is részt vett, és amelynek fő célja az volt, hogy ismertesse a párt érveit a közös EP-lista mellett. Jövő évben június 9-én ugyanis nemcsak EP-, de önkormányzati választásokat is tartanak. Ám míg az uniós megmérettetésen jelen állás szerint teljesen kizártnak tűnik a közös indulás, addig az önkormányzatin együttműködés várható az ellenzéki pártok részéről.

A politikus bevezetésként többek közt arról beszélt, „sokak szerint félfasisztoid, autoriter rendszerben élünk”, Kocsis Máté borstörést emlegetve „az ellenzék életére tör, fenyegeti”, anyagi eszközeiktől megfosztják, az Állami Számvevőszékkel folyamatosan ellenőriztetik őket, a jogaiban korlátozzák, a független újságírókat pedig megpróbálják megregulázni. – Ilyen környezetben óriási tétje van a következő választásoknak – vélte. Ugyanakkor szerinte jelenleg „nincs olyan, hogy ellenzék, csak ellenzéki pártok vannak”. Szerinte 2024-nek belpolitikai és európai tétje is van. A belpolitikai, hogy „nincsen 2024 nélkül 2026”, míg az európai, hogy ha a Fidesz ismét jól szerepel, akár kétharmadot is elér, akkor azok fognak megerősödni, akik szét akarják zilálni az EU-t.

„Teljes felmorzsolódás és megsemmisülés” jöhet

Kunhalmi több érvet is felhozott a közös lista mellett, többek közt az alábbiakat:

• Egyetlen kutatást sem ismer, ami nem azt mondaná, hogy a választók szerint nem a közös EP-lista lenne a leghatékonyabb a Fidesszel szemben
• Bár sokan arányosnak nevezik az európai parlamenti választást, valójában nem az, a mandátum kiosztásának mechanizmusa a legerősebb pártnak kedvez, vagyis a Fidesznek. Emiatt a Fideszt fogja erősíteni minden olyan szavazat, amiből nem képződik mandátum, így akár 10-15 százaléknyi szavazatot is bukhat az ellenzék, ha külön indulnak.
• Úgy véli, az ellenzék képes lenne megállapodni egy közös listáról, hiszen korábban már működtek együtt, „és ennél cifrább dolgokat is megcsináltunk, sokkal keményebb tárgyalásokon vagyunk túl a 2022-es választások miatt” (igaz, itt nem tért ki arra, hogy az együttműködés ellenére végül az ellenzék számára lesújtó eredménnyel végződött a választás, újabb kétharmaddal nyert a Fidesz – a szerk.)
• Ha együtt indulnak legalább a parlamenti ellenzéki pártok, az 2-3 mandátummal többet érhet nekik, a közös lista felhajtó ereje nagy, az összellenzék akár ugyanannyi mandátumot is szerezhet, mint a Fidesz.
• Ha az önkormányzati választáson az együttműködést automatikusnak tekintik a pártok, az EP-választáson miért nem? Hogy fognak egy közös polgármesterjelölt mellett kampányolni, ha az EP-n lesz 4-5 külön lista? 
• A politikában természetes a verseny megléte egy demokráciában, de Kunhalmi szerint Magyarország ma nem demokrácia. – Nem az MSZP szorul magyarázatra, mi mondunk egy útitervet a választóknak és mondunk egy útitervet az ellenzéki pártoknak. Magyarázza meg a többi párt, hogy mi az oka, hogy nem akarják a választók akaratát érvényesíteni – szögezte le később hozzátéve, „végzetes helyzetbe hozhatja magát az ellenzék, ha nem tudnak egy asztalhoz leülni”. „Nem akarok egyszer arra ébredni, hogy a Fidesz ellenzéke a Mi Hazánk”, mert szerinte a külön indulás következménye a „teljes felmorzsolódás és megsemmisülés”.

Az összefogás jó volt

Kunhalmi Ágnes újságírói kérdésekre is válaszolt. A Magyar Hang többek közt azt kérdezte tőle: mit szól azoknak az ellenzéki pártoknak a kritikájához, akik szerint az MSZP csak azért akar közös listát, mert egyedül képtelen lenne képviselőt küldeni az EP-be. – Ez nem az MSZP-ről szól. Az MSZP, ha egyedül indul, eddig is megcsinálta a mandátumát és ezután is meg fogja. Lesz egy szuperjó kampányunk és nagyon jó jelöltjeink – válaszolta. Hozzátette: akik ilyet mondanak, azok maguk sem tudnak szembeszállni Orbán Viktorral. Arról is érdeklődtünk, ha végül külön indul az MSZP és mégsem juttatnak képviselőt Brüsszelbe, milyen következménye lesz ennek, például az elnökség felajánlja-e a lemondását. – Ez szerintem egyrészt nem fog megtörténni, másrészt hallom azokat a hangokat, hogy azt mondják bizonyos pártok, hogy tisztuljon az ellenzék. Hadd kérdezzek vissza, letisztult a legutóbbi EP-választás óta a térfél? – felelte arra utalva, az akkor rosszul szereplő LMP azóta is a porondon van. Szerinte a térfél már csak azért sem tud letisztulni, mert a mostani pártoknak mandátumai, frakciói vannak, vagyis bármi történjen, még 2026-ban is ott lesznek. Arra is kitért, egy demokrata a demokráciát szeretné helyreállítani, a demokráciában a pártok tárgyalnak egymással, nem hegemón szerepre törekednek, mint a Fidesz. Az MSZP a demokráciát szeretné helyreállítani. 

Arról is érdeklődtünk Kunhalmi Ágnestől, a tavalyi ellenzéki összefogás, pártok bukás óta az MSZP mit csinál másként, mit tanult belőle. – Először is próbáljuk világossá tenni, hogy nincs igazuk azoknak, akik azt mondják, hogy a '22-es vereség oka az összefogás. Ha nem lett volna összefogás, még 19 mandátuma se lett volna az ellenzéknek, maximum a 13. kerületben lett volna újra vagy vidéken Szabó Sándor szintén szocialista képviselő nyerhetett volna Szegeden – mondta, majd hozzátette, előválasztás nélkül a pártok megállapodni sem tudtak volna, és még ilyen eredményt sem értek volna el.

És hogy miért van az, hogy az infláció és a rossz gazdasági helyzet ellenére a Fidesz érdemben nem gyengült, az ellenzék pedig képtelen volt erősödni? Lapunk kérdésére Kunhalmi azt mondta, a választók nem látnak olyan együttműködést a pártok között, ami képes lenne alternatívát állítani, nincsen közös építkezés. Szerinte egyébként a Fidesz-szavazók preferenciáját nem az határozza meg, hogy mi van az egészségügyben vagy oktatásban, és bár nekik is drága a tej és a párizsi, de ekkor jön Orbán Viktor Nagy-Magyarország sálja, a főispánok, a vármegyék, tehát a választóikat identitásukban megerősíti. Példaként felhozta az „európéer” Navracsics Tibort és a „hetente gusztustalan dolgokat mondó” Bayer Zsoltot is, akikben közös, hogy mindenképpen a Fideszt kell hatalmon tartaniuk, miközben az ellenzéki oldalon nincs politikai kiegyezés. Azt pedig „tévhitnek” nevezte, hogy az EU vagy a Nyugat képes lenne megvédeni a magyar civilszektort, a független sajtót vagy pártokat, „nem fog megmenteni bennünket senki”. Harcolnunk kell a Fidesszel szemben, mert ezek az életünkre törnek – tette hozzá.

Forradalmi hangulat

Más újságírói kérdés kapcsán azt mondta, az MSZP még január 30-án küldött levelet az ellenzéki pártoknak, hogy tárgyaljanak közösen, akkor voltak, akik ezt azonnal elfogadták, voltak, akik nem, de ezek a megbeszélések megfagytak, megrekedtek, egyéni utakat keresnek a pártok. Az önkormányzati tárgyalásokról vannak helyben egyeztetések a pártok közt, illetve informálisan minden párt tart kapcsolatot minden párttal. Hogy az EP-lista állítással meddig várnak? Kunhalmi szerint még karácsony előtt vagy után állítanak listát, arról a párt elnöksége fog dönteni, de még szeretnének esélyt adni arra, hogy az ellenzék maximálhassa a szavazatát. Ők úgy képzelnék a közös listát, hogy senkinek se lehessen kevesebb mandátuma, mint amennyit legutóbb megszerzett. A párt háttéranyagot is osztott a jelen lévő újságíróknak, ebben az olvasható, hogy az MSZP szerint 2024. január 31-ig az ellenzéki pártoknak meg kellene állapodni a közös indulásról és a listán szereplő jelöltekről. 

A politikus azt a kérdést is megkapta, ha nincs szerinte demokrácia, miért feltételezik, hogy leváltható választással a Fidesz 2026-ban? – Ez a helyzet csak rosszabb lesz '26-ra. Ha az ellenzéki pártok meg tudnának állapodni abban, hogy forradalmi hangulat van az országban, akkor talán az Európai Unió is jobban odafigyelne ránk, de még ebben sincs megállapodás. Valaki azt mondta, hogy vonuljunk ki a parlamentből. Az MSZP azt mondta, ha minden ellenzéki párt kivonul, annak van nemzetközi hatása, egyébként ha szanaszét vagyunk, akkor azt mondják, hogy tényleg Orbán Viktor a legerősebb – felelte. Szerint egyébként a választások titkosak, de nem szabadok, és a csalás nem a szavazófülékben történik, hanem előtte, például mikor kamupártok sokaságát hozzák létre, vagy eltorzítják a médiaviszonyokat. Azt is hozzátette, az ellenzéki pártok külön meg sem közelítik a Fideszt, de együtt pariban vannak vele. – Egy dolgot még nem próbált ki az ellenzék, azt, hogy két választás között szóba álljunk egymással és építkezzünk, hogy ne csak egy-egy projektre, egy-egy országgyűlési választásra álljunk össze – tette hozzá. 

Az MSZP feltételekkel, de feltehetően Karácsony Gergelyt fogja támogatni abban, hogy újrázzon főpolgármesterként, igaz, formális döntést még nem hozott a párt. Kunhalmi szerint „Gergely jól vizsgázott a főváros élén”, pedig a Fidesz nehéz helyzetbe hozza Budapestet. Ilyen feltétel például az, hogy Karácsony továbbra is valljon szociáldemokrata értékeket.