„Az árcímkék tájékoztató jellegűek” – Egy fővárosi bolt szemléletes fotóján az infláció hatása

„Az árcímkék tájékoztató jellegűek” – Egy fővárosi bolt szemléletes fotóján az infláció hatása

Vásárlóknak szóló figyelmeztetés egy fővárosi boltban (Forrás: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A „folyamatos áremelés miatt” nem győzik az árcímkézést az egyik fővárosi bolt dolgozói, ezért az üzlet több pontjára is kifüggesztettek egy felhívást arra kérve a vásárlóikat, hogy használják az árleolvasót. A közértben mindezek ellenére azért találni árcímkéket a termékeken, ám azok a kiírás szerint pusztán csak „tájékoztató jellegűek”. Az olvasónk által készített fotó pikantériáját az adja, hogy ez a hirdetmény a kormány által elrendelt és az élelmiszerüzletekben kötelezően kifüggesztendő, bizonyos alapélelmiszerek árstopjáról szóló tájékoztató mellett helyezkedik el.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, múlt héten közölt adatai szerint az élelmiszerek inflációja megközelíti a 31 százalékot, az elmúlt egy évben ugyanis a tartós fogyasztási cikkek mellett ezek ára emelkedett a leginkább.

Az áremelkedéssel mindenki találkozik a bevásárláskor. Ahogyan arra is nem egyszer akadt már példa, hogy a kiírt árak valóban nem tükrözik a valóságot. Egyik olvasónk arról számolt be, hogy habár egy termékre 489 forint volt kiírva, a kasszánál már 620 forintot kértek el érte. A pénztáros pedig nem győzött magyarázkodni, hogy egyszerűen nincs kapacitás az állandó újracímkézésre.

Mint ismert, a hatósági árstopot februárban rendelte el a kormány, szakértők és iparági szereplők már ekkor jelezték, hogy az intézkedés miatt azoknak az élelmiszereknek fog folyamatosan emelkedni az ára, amelyek nem védettek. Az infláció pedig el is hozta a drágulást, egy szakértő például úgy fogalmazott lapunknak, hogy „visszatérhetnek a kilencvenes évek, ősszel 20 százalék fölé mehet az infláció”. Augusztusban pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt arról, hogy az árstopok betöltötték szerepüket, de ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, most már egyre drágább a fenntartásuk. Mindezt néhány hónappal azután, hogy miniszteri meghallgatásán Nagy Márton még újfajta árstopokat helyezett kilátásba, valamint kijelentette azt is, hogy a kabinet „hisz az árstopban”.