Nagy Márton: Jöhetnek újabb árstopok

Nagy Márton: Jöhetnek újabb árstopok

Nagy Márton gazdaságfejlesztési-miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nőhet az árstop alá eső termékek köre – többek között erről is beszélt a gazdasági bizottság meghallgatásán Nagy Márton a Hvg.hu beszámolója szerint. A leendő gazdaságfejlesztésért felelős miniszter szerint az árstopok összesen hat százalékponttal járultak hozzá az infláció letöréséhez, így a nemrég bejelentett hosszabbításokon túl új termékek is bekerülhetnek. A veszteséget, úgy látja, rá lehet hárítani azokra a cégekre, „amelyek eközben extraprofitra tesznek szert.” Az üzemanyag drágulását a Molnak kell kigazdálkodnia, az élelmiszerekét a kiskereskedőknek, amelyek többsége külföldi – mondta. A miniszter kifejtette azt is, hogy szerinte négy-öt nagybank kell Magyarországra.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke fontos szerepet szánna a gazdaságfejlesztésben a családpolitikának, ennek sikerét szerinte jelzi, hogy jelentősen nőtt a házasságkötések száma. Lényegesnek tartja továbbá a vidék felzárkóztatását, a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének erősítését, a hazai cégek profitegyenlegének növelését, valamint az állami, magán és háztartási beruházások magas szintjének fenntartását.

Az olajembergó a miniszter szerint azt hozná, hogy a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára a mostani, 113 dollár körüli szintről 185-re ugrik, azonnali fogyasztáscsökkenés és recesszió jönne. Ha pedig még másfél éves átmenet lenne is a szankció alkalmazásában, végül akkor is a mostani árkorlátozásos 480 forintos benzinár felmehetne nyolcszáz forintra.