A hálapénzről és a reptérről kérdeztük a minisztert – ez történt a kormányinfón

A hálapénzről és a reptérről kérdeztük a minisztert – ez történt a kormányinfón

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 18-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délelőtt 10 órai kezdettel ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő.

Sajtóértesülések szerint a szerdai kormányülés fő témája az egészségügy volt, így várható, hogy a szakterület fejlesztésével kapcsolatos bejelentéseket tesz Gulyás Gergely. A kormányinfón – immár második alkalommal – a Magyar Hang munkatársa is részt vesz, kérdéseket kívánunk feltenni az egészségüggyel és a Liszt Ferenc repülőtérrel kapcsolatban.

Kövesse percről percre a kormányinfót velünk!

11.25: Utoljára lapunk is kérdezhetett a sajtótájékoztatón.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a kormány álláspontja a hálapénz ügyében. Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy a paraszolvencia éves mértéke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint ezermilliárdos tétel, ugyanakkor ebben a kérdésben a moralitás tekintetében még nem foglalt állást. Az elmúlt évek béremelkedései miatt sem lehet betiltani a hálapénzt a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ám úgy látja, mindez alapot adhat arra, hogy tárgyaljanak a megoldásról az orvostársadalommal. Jelenleg nem beszélhetünk ideális állapotról; nem tartunk ott, hogy eltűnjön a paraszolvencia. – Felmérések szerint az orvostársadalom 20-30 százaléka jut hálapénzhez, ami annyit jelent, hogy csak egy szűk részét érinti az orvosoknak. Ha tíz évvel ezelőtt megszüntették volna, akkor mára összeomlott volna az egészségügy – válaszolta lapunknak Gulyás Gergely.

A miniszter a repülőteret érintő felvetésünkre arról beszélt: „Megtette a kormány a kellő lépéseket azért, hogy a repülőtéren lévő áldatlan termináli állapotokat megszüntessék. Amennyiben december 31-ig nem alakítják át és rendezik az előírások, a minimum elvárások alapján a terminálokat a tulajdonosok, akkor 2020. január 1-jén bezárják azokat.” Ugyan a reptér utolsó 25 százalékos tulajdonát + 1 szavazatot a Fidesz és a jelenlegi kormány adta el, Gulyás Gergely szerint ez nem változtatott azon, hogy a Gyurcsány-kabinet árusította ki a céget, a kisebbségi tulajdon pedig semmit sem ért volna a döntéseknél. – A balkáni szerződéshez hasonlóan a WizzAir egyelőre nem akar a magyarlakta területekre – elsősorban erdélyi célpontokra – való eljutás segítéséhez járatokat indítani, a kormány pedig azt szeretné, ha napi egy járat indulhatna Székelyföldre – reagált lapunk felvetésére a kancelláriaminiszter.

11.20: A kormány figyeli a piaci viszonyokat a lakásáfával kapcsolatban, de egyelőre nem látja szükségesnek, hogy változtasson a jelenlegi jogszabályon. Az első félév végéig szeretnék meghatározni, hogy a 2025-ig tartó úthálózat-fejlesztésekre milyen sorrendben és milyen ráfordításokkal kerüljön sor.

11.08: Arra, hogy Karácsony Gergely választási győzelme után ezer milliárd forintot adna a fővárosnak, Gulyás Gergely azt mondta: a kormány nem tudta, hogy a zuglói parkolási botrányból ennyi pénze maradt a főpolgármester-jelöltnek. A miniszter szerint Karácsony az egyetlen fővárosi polgármester, aki veszteségesen működtet egy önkormányzati parkolási társaságot.

– A Dél-Budai egészségügyi centrum felújítására 250 milliárd forint, a László és István kórház összevonására és fejlesztésére 100 milliárd jut, míg a János kórház esetében ennél kevesebb pénz kell a felújításhoz. A Honvédkórház az az intézmény, amelyiknek a legkevesebb beruházásra van szüksége. A kormány nyitott a szeptemberre sztrájkkal fenyegetőző fogorvosokkal a tárgyalásokra, hogy ők is hasonló támogatásban részesüljenek az ellátások esetén, mint a háziorvosok – hangzott el újságírói kérdésre.

A miniszter arról is beszélt, hogy a Fidesz felfüggesztése után még nem kezdődtek meg a néppárti delegációval a megbeszélések, erre vélhetőleg majd a választások után kerül sor. A kormány azt szeretné, ha 2020-ra beindulna a beígért külföldi nyelvtanulás a kilencedikesek számára.

A Notre-Dame katasztrófájával kapcsolatban nem rendelte el Orbán Viktor a kiemelt magyar műemlékek felmérését, de nem is az ő dolga lenne, hanem a témakörért felelős államtitkárnak. De egyelőre ilyenre nem került sor, bíznak abban, hogy a „túlélési ösztön hatására” a műemlékeket megvizsgálják tűzvédelmi szempontok alapján.

10.57: Kisebb létszámú és jobb ellátást biztosító gyermekotthonok létrehozása a cél, ám sem Miskolcon, sem pedig Fóton nincs olyan tényező, ami sürgetné a most működő otthonok bezárását. Gulyás szerint nem kell botrányokat keresni ott, ahol fejlesztései elképzelések mellett javítani akarnak az ott élők életszínvonalán.

– Aki az ingatlanban élve nem fizeti a közterheket, azzal szemben valahogy fel kell lépni. Soha egyetlen magyar kormány nem tett annyit a devizahitelesek megmentéséért, mint az Orbán-kormány. Élesen külön kell választani azt, hogy valaki nem tud, vagy nem akar fizetni. Utóbbi esetben igenis elrettentő a kilakoltatás. Ha ebben a kérdésben megszólalnak a szocialisták, annak a hitelessége nem nulla, hanem jóval alacsonyabb – hangsúlyozta a miniszter.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a bevándorlásellenes Északi-Liga vezetője budapesti meghívásának időpontjáról szólva Gulyás jelezte: „amint biztossá válik, nyilvánosságra fogják hozzá”. Hozzátette, arról még nincs döntés, hogy miként segítsenek a párizsi Notre-Dame ügyében, várják a franciák jelzését, hogy vajon miben tudnának segíteni. Ha ez utóbbi megérkezik, akkor az azt követő kormányülésen döntenek majd ebben a kérdésben.

10.47: Minden esetben a bevándorlás támogatása ellen szavazott a kormány az unióban, ilyen volt például a „migránskártya” ügye, amire az olasz ügyészség is panaszkodott. Az Európai Bizottság bel- és igazságügyekért felelős alelnöke, Frans Timmermans is átgondolhatná a miniszter szerint, hogy erre adjanak-e pénzt.

Az egészségügy esetében kiemelt fontosságú a kormány szerint, hogy az állami és magánegészségügy szétváljon, és az állam tulajdonában lévő eszközökkel történjenek meg a vizsgálatok. A miskolci kórház 1,8 milliárd forintot kap fejlesztésre.

A dugódíj bevezetése uniós kötelezettsége a magyar államnak, ha mégsem tesszük meg, akkor 10-20 milliárdos büntetést kell fizetni. Gulyás Gergely szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester és a szocialisták fogadták ezt el, ezzel szemben a Fidesz és a kormány ellenzi a bevezetését. Mivel erről szerződés van, így közösen kell a fővárossal fellépni ezzel az örökséggel szemben.

10.36: A Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL kérdésére leszögezte, a mostani rendszerben a nyugdíjkassza fenntartható, hogy később mi lesz, még nem tudni, azaz a Selmeczi Gabriella által beígért egyéni számlákról szó sincs.

Arra kérdésre, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra Orbán Viktor utazásait és költségeit, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy a kampányban érthetőek ezek a kérdések. Nem érti ugyanakkor, miért háborodnak fel egyesek a miniszterelnök útjain, amelyek adatai egyébként nyilvánosak. Szerinte az ország érdeke, hogy a kormányfő magánemberként utazva is találkozzon más országok vezetőivel.

10.30: Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormányülésen az uniós biztonságpolitika is téma volt; a kabinet továbbra is azt vallja, hogy a külső határok védelme kulcsfontosságú, és örömmel látták, hogy az EU külső határainak védelmében illetékes uniós ügynökséggel (Frontex) kapcsolatos legújabb javaslatból kikerültek a nemzeti határvédelmet korlátozó tételek.

Továbbra is sérelmezik azt, hogy az unió támogatja a bevándorlást, de a határvédelmet nem, és a korábbi ígéretek ellenére semmit sem térít meg ennek költségeiből. Úgy vélik, hogy a bevándorlók támogatása helyett a határvédelemre kellene költeni, míg az agrártámogatásokat nem a migráció támogatására, hanem az agráriumra kellene fordítani.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette az általa kidolgozott buszstratégiát, amelynek lényege, hogy a hazai buszgyártásból elégítsék ki elsősorban a hazai igényeket. Az a cél, hogy a tömegközlekedésben elektromos buszok kerüljenek forgalomba, ezzel zöld városok alakuljanak ki, és a kormány 3 ezer bevásárlására tesz ígéretet. Három év múlva olyan kapacitásnak kell kialakulnia, hogy mindenhol ez a tömegközlekedési forma legyen a követendő. Tény, hogy egyelőre drágábbak, mint a rendes buszok, de remélik, hogy a termelés beindítása lejjebb viszi az árakat. Gulyás jelezte, egy ilyen csuklós jármű 120-130 millióba kerül.

Az egészségügyi fejlesztések eddig leginkább a vidéki településeken történtek, így ennek a ciklusnak az a feladata, hogy a fővárosi egészségügyi struktúra színvonala felzárkózzon a vidékiek szintjére, illetve a szuperkórházzal – aminek tervezése folyamatban van – és a három központi kórházzal fog Budapest egészségügyi színvonala emelkedni. Összesen 1700 milliárd forintos fejlesztések lesznek ebben az évben, míg az ápolói és szakdolgozói bérek a ciklus végére 75 százalékkal fognak emelkedni.

10.10: Elindult a sajtótájékoztató.

Gulyás Gergely: Nem helyes, hogy nem beszélünk azokkal, akikkel nem értünk egyet | Magyar Hang

A Magyar Hang is bejutott a Kormányinfóra, történetünk során először. A falusi csok, Manfred Weber, Matteo Salvini, a migránsok és az egészségügyi bérek is szóba kerültek.