A háztartások 40 százalékának nincsenek jelentős tartalékai

A háztartások 40 százalékának nincsenek jelentős tartalékai

Gyöngyöspata, cigánysor (Fotó: Takács Kitti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háztartások 40 százalékának nincs váratlan kiadás esetére tartaléka, állítja legfrissebb kutatásában a Policy Agenda. Az Atv által szemlézett előzetes adatokból az is kiderül, hogy 2019-ben az egy felnőttből álló háztartás létminimum összege: 101 400 forint volt, vagyis ennyi szükséges havonta a szerény szükségletek kielégítéséhez. Egy felnőtt és egy gyerek esetén a létminimum összege már több mint 167 ezer forint, míg két felnőtt és két gyereknél majdnem 300 ezer forinttal kell számolni.

– Kikalkuláltak egy úgynevezett társadalmi minimumot is, amelyből szerény fogyasztás mellett a váratlan kiadásokat is lehet fedezni: ennek összegét Budapesten nagyjából 440 ezer forintra becsülték – árulta el híradónknak Belyó Pál, a Policy Agenda kutatási igazgatója. Vidéken ez némileg alacsonyabb, 320 ezer forint körüli összeget jelent.

Az elemzőintézet számításai szerint 2019-ben 91 ezer forint kellett havonta ahhoz, hogy egy nyugdíjas biztosítani tudja a normális életvitelt. Hangsúlyozták: a kiszámolt létminimum nem szegénységi küszöb, hanem az alapvető szükségleteken túli igényeket is kielégíti. Az Atv Híradó megkérdezett kisnyugdíjasokat is, azt nyilatkozták, 40-60 ezer forintból élnek egy hónapban.

A felmérésből az is kiderült, egy aktív korú felnőtt egészséges táplálkozásához havonta több mint 28 ezer forintot kell költeni. Az elmúlt évekhez képest, ez az összeg különösen a burgonya és a gabonafélék áremelkedése miatt növekedett.

Az Atv által idézett Bass László szegénységkutató szerint a járványhelyzet idején különösen figyelni kellene arra, hogy a megszorítások ne érintsék az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket, ugyanis nem tartja helyesnek, hogy a megszorítások a társadalom minden rétegét ugyanannyira sújtják.