A hirado.hu 2019-ben még így írt a Pegasusról: gyakran használják a latorállamok ellenzékiek megfigyelésére

A hirado.hu 2019-ben még így írt a Pegasusról: gyakran használják a latorállamok ellenzékiek megfigyelésére

Mobiltelefonok (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a közmédia és a kormánypárti sajtó, köztük a hirado.hu napok óta igyekeznek agyonhallgatni illetve bagatellizálni az NSO Group Pegasus nevű kémszoftvere körül kirobbant nemzetközi, Magyarországot is súlyosan érintő megfigyelési botrányt, 2019-ben még írt a kémszoftverről a hirado.hu.

 Ekkor leírták, hogy a szoftvert gyakran használják ellenzékiek megfigyelésére – szúrta ki a Media1.

Mint írják, 2019. január 14-én Szilágyi Levente, a hirado.hu munkatársa által írt hír címe az volt: „Kémszoftver és egy beosztottja buktatta le a kokainbárót”. A hír érdekessége, hogy a végén megjegyezték:  a szoftvert „gyakran használják a latorállamok ellenzékiek megfigyelésére”.

A latorállam kifejezés az angol fordítása olyan országokra használják, amelyeket Washington felvett a terrorizmust támogató államok listájára.

A Media1 a hirado.hu egykori hírének idevágó részét szó szerint is idézi:

„A tárgyalás idejére időzítve, talán nem véletlenül, jelent meg több interjú az izraeli NSO Group Technologies nevű szoftvergyártó vezetőivel a helyi sajtóban – írta a Foreign Policy. A cég a Pegazus nevű kémprogram kifejlesztésével vált ismerté.  Ennek segítségével távolról követni lehet a meghekkelt telefonokon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek naprakészen számon tartani. A cég állítása szerint a mexikói drogbáró elfogásában elévülhetetlen szerepet játszott a Pegazus program is. A mostani tárgyalásokon még nem került elő olyan bizonyíték, amely ezt támasztaná alá. Az izraeli veteránok által alapított programot számos alkalommal használtak latorállamok ellenzékiek megfigyelésére. A cég kiemelte, hogy céljuk a kormányok ellátása technológiai eszközökkel a terror és bűnözés elleni harchoz.”

További cikkeinket a megfigyelési botrányról itt találja.