A Jobbik szerint áldozatul eshet az ajkai kórház is

A Jobbik szerint áldozatul eshet az ajkai kórház is

Az ajkai kórház (Fotó: korhazajka.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tapolcai után az ajkai kórház sem úszhatja meg, ettől tart a Jobbik országgyűlési képviselője, Balassa Péter. A politikus a Facebook-oldalán írt arról, sokaknak „déja vu” érzésük lehet, és eszükbe juthat a tapolcai kórház aktív ágyainak megszüntetése. Az eset rendkívüli leterheltséget okozott az ajkai kórháznak és a megnövekedett menetidővel számoló mentőknek is, a huszonnégy órán belül otthonukba bocsátható betegeket így már Ajkára kellett szállítani. Viszont a megnövekedett betegforgalom ellenére ebben a Veszprém megyei városban sem lett több szakember.

Balassa Péter azt írja, Rig Lajossal együtt elérték, hogy a tapolcai kórház sürgősségi fogadóponttal, illetve tizenöt belgyógyászati ággyal bővüljön. Ezeket 2018-ban adták át, viszont nem sokkal később, hivatkozva a koronavírus-járványra, ideiglenesen megszüntették. Az osztályt elmondása szerint azóta sem nyitották újra. A mentők tehát továbbra is Ajkára és Veszprémbe szállítják a betegeket.

„A tapolcai kórház 15 aktív ágyának »ideiglenes« (és azóta is tartó) megszüntetése a térség 50-72 ezer fős ellátási körét érintően kifejezetten rossz döntésnek bizonyult, amit tetéz az elmúlt napok újabb katasztrofális döntése: az ajkai Magyar Imre Kórház sürgősségi osztályának »ideiglenes« bezárása. Nem mellékesen megjegyzendő, hogy ezt az új sürgősségi szárnyat is a 2018-as választási kampányban avatták. A szalagot a térség korábbi országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán vágta át” – számolt be róla Facebook-oldalán Balassa.

Szerinte így beigazolódni látszik sokak félelme, a betegeket pedig már a túlterhelt, szakdolgozóhiánnyal küzdő veszprémi kórházba irányítják át. A politikus a belügyminiszterhez fordult azzal a kérdéssel, hogy mi a terv az ajkai kórházzal. Rákérdezett, valós-e az az értesülés, hogy a veszprémi mellett a pápai kórház élvez még prioritást, és így az ajkai eshet áldozatul. A beadványt a politikus Lukács László György képviselőtársával közösen jegyzi.

Az RTL Híradója riportot készített az ajkai állapotokról, és megszólaltatta a kórház főigazgatóját, aki szerint az osztály megszűnése nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs náluk sürgősségi betegellátás. – Egy adminisztrációs intézkedés történt, amely szerint az eddigi osztály „sürgősségi betegellátó hellyé” alakult át. Ez az emberekben azt az érzést kelthette, hogy megszűnt, de ez nem így van – emelte ki a főigazgató.