A jogerős ítélet szerint az Emmi jogtalanul tiltotta ki a sajtót a kórházakból

A jogerős ítélet szerint az Emmi jogtalanul tiltotta ki a sajtót a kórházakból

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház (Forrás: az intézmény Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex és a TASZ által indított per végén, hosszadalmas, a Kúriát is megjárt eljárás után a bíróság jogerős ítéletében kimondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának nem volt joga az MTI kivételével kitiltania a sajtót a kórházakból. Erre csak a kórházigazgatóknak lett volna jogkörük, írja a lap

Mint ismeretes, a covidjárvány idején a kormány megakadályozta, hogy a független sajtó beléphessen a kórházakba, hogy alapvető feladatát ellátva tájékoztathassa az embereket a covidbetegek kórházi ellátásáról. Erre csak a kormány által ellenőrzött orgánumoknak volt lehetőségük, vagyis az embereknek az elmúlt két évben nem volt lehetőségük valós képet alkotni a híradásokból a magyar kórházak covidosztályain uralkodó állapotokról.

A Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete szerint az Emmi azon elutasítása, miszerint a járvány erős terjedése miatt csak az MTI-n keresztül biztosítanak fotókat, felvételeket a kórházakból, jogellenes volt, hiszen a minisztériumnak erre nem volt hatásköre.

A sorozatos elutasítás és a hírszolgáltatás akadályozása miatt korábban 28 médium közös nyílt levélben követelte Orbán Viktortól a hozzáállás megváltoztatását – eredménytelenül. Kérdéses, hogy ennek a mostani ítéletnek milyen gyakorlati következményei lesznek, hiszen a kórházigazgatók függőségi viszonyban állnak a minisztériummal (még ha ez nem is formális), így nem valószínű, hogy sokan mernének ellentmondani a kormány egyértelmű céljainak.