A kevés eső miatt nagytavaink lassan tovább apadnak

A kevés eső miatt nagytavaink lassan tovább apadnak

A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. (MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előttünk álló hétvégén továbbra is helyi jellegű csapadékgócok alakulnak majd ki, hatékony csapadék nem várható, a lehulló eső csak a talajt nedvesíti át – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A dokumentum szerint az előttünk álló 6-7 napos időszakban hazánk területén jelentős (10mm/nap) csapadék nem valószínűsíthető. Az eső leginkább a szombattól keddig tartó időszakban várható, több hullámban. Nagytavaink esetében jellemzően a további lassú apadás valószínűsíthető.

Jelenleg országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 11 területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben.

A Balaton vízállása 75 cm, a jelenlegi alacsonyabb vízállás a vízminőséget nem érinti.

Várhatóan a közeljövőben sem áll majd fenn az algákkal, vagy mással kapcsolatos vízminőségi probléma a tóban, hiszen a fürdővizekre megengedett algamennyiségnek a felét sem érik el a nyugati medencékben mért értékek. Az időjárási körülmények, ezen belül elsősorban a szél függvényében a part mentén helyenként látható lehet felúszó algatömeg, ami a széljárás változásával szétoszlik.

A Velencei-tó vízállása 58 cm. A rendkívül alacsony vízszint ellenére az oxigénellátást jelenleg sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét. A tó több pontján minden délelőtt működő levegőztető, vízforgató berendezések mellett Velence térségében kihelyeztek egy folyamatos oldott oxigén mérésre alkalmas terepi műszert is.