A kórházi főigazgatóság állítja: nem tudják, hány oltott hunyt el koronavírusban

A kórházi főigazgatóság állítja: nem tudják, hány oltott hunyt el koronavírusban

Kibontják a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját egy nyíregyházi rendelőben 2021. március 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Újabb eltitkolt adat a járványról! A kórházi csúcsszerv állítólag nem tudja, hogy az igazolt Covid-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak – erről írt közösségi oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Mint a politikus jelezte, az Országos Kórházi Főigazgatóság 45 napos hosszabbítás után (!) közölte, hogy „a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek”. – És ez még nem minden! A hosszabbítást éppen azzal indokolták, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen „a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások”. Magyarul a kórházi adatok gyűjtését és rendszeres adatszolgáltatást végző szervnek fogalma sincs arról, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek hány százaléka van beoltva. Mennyire hihető ez?! – tette fel a kérdést. 

Szél felhívta a figyelmet: korábban egy adatkérésre részletes adatokat küldtek arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és az elhunytak aránya, méghozzá az egyes oltások szerinti bontásban. – Ha megvannak az adataik a beoltottak fertőzöttségi, kórházi és halálozási arányairól, akkor hogyhogy nincsenek meg az adataik a fertőzöttek, kórházban ápoltak és elhunytak beoltottságáról? – fűzta hozzá.

A képviselő arra is emlékeztetett, nemrég Ujhelyi István fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az Emmihez és a Miniszterelnökséghez ugyanezzel a kérdéssel, de tőlük sem érkezett válasz. – Miközben más országok minden további nélkül közlik, mekkora a beoltottak aránya a kórházban fekvő koronavírusos betegek és az elhunytak között, Magyarországon ezt egyetlen állami szerv sem hajlandó elárulni – holott ez az adat nagyon fontos megerősítés lenne ahhoz, hogy lássuk, valóban hatékonyak az oltások. Most én is az adatvédelmi hatósághoz fordulok és innen üzenem a kormánynak és minden állami szervnek: az átláthatóság és a járvánnyal kapcsolatos alapvető adatok kiadása nem veszélyezteti, hanem éppen hogy segíti a védekezést. Éppen az a kormány veszélyezteti a védekezést, amelyik minden információtól elzárja a nyilvánosságot! – zárta bejegyzését.