A kormány csendben kirakta véleményezésre az uniós pénzekhez szükséges igazságügyi vállalásokat

A kormány csendben kirakta véleményezésre az uniós pénzekhez szükséges igazságügyi vállalásokat

Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szép csendben, külön beharangozó nélkül, szerda este társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Igazságügyi Minisztérium az uniós kohéziós források lehívásához elvárt reformjavaslatait az interneten. Igaz, Varga Judit igazságügyi miniszter végül is posztolt róla a Facebook-oldalán.

Az átfogó reformtervezetet azért tervezi elfogadni a kormány, hogy ezzel feloldja a Magyarországnak az unió hétéves költségvetéséből járó, jelenleg befagyasztott pénzeket, valamint hozzáférjen a Helyreállítási Alap pénzeihez.

A kormány által most közzé tett, február 3-ig véleményezhető törvényjavaslat ebben a formájában megerősítené az Országos Bírói Tanács szerepét az Országos Bírósági Hivatallal szemben, valamint több más, korábban is beígért változtatás is szerepel benne. Megszűnik például az a lehetőség, hogy a hatóságok az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak. A Kúriát átláthatóbbá kell tenni, szigorúbb feltételekkel választanák ki a legfelsőbb bíróság elnökét és neveznék ki a bírákat. Azt is biztosítani kell, hogy a magyar bírák közvetlenül fordulhassanak az Európai Unió Bíróságához előzetes döntéshozatali kérelemmel.

Az igazságügyi reformot a Bizottság az egyik szupermérföldkőként értelmezi, amelyet a helyreállítási és ellenállósági eszköz lehívásához kell végrehajtania Magyarországnak.

A Portfolió úgy értesült, önmagában még az nem feltétlenül elegendő, ha a javaslatokat elfogadják, ez önmagában nem indítja meg az uniós támogatások kiutalását. A salátatörvény megszavazása után a gyakorlatban is értékelik majd a magyar vállalások hatásosságát.

Az igazságügyi miniszter jövő kedden Brüsszelben mutatja be „igazságügyi vállalásaink ütemszerű megvalósulását”.