A kormány halasztotta antikorrupciós vállalásai teljesítését

A kormány halasztotta antikorrupciós vállalásai teljesítését

Képünk illusztráció (Fotó: Atstock Productions/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Halasztotta az antikorrupciós vállalásai teljesítését a kormány, pedig már korábban sem voltak túl ambiciózusak – erről írt blogján a K-Monitor. A szervezet azt írta, két nappal karácsony előtt módosították a nemzeti korrupcióellenes stratégia számos határidejét.

December 22-én döntöttek úgy, hogy a 2020-2022-es időszakra szóló feladatok jó részének határidejét 2023-ra halasztják. Így továbbra is várat magára, hogy létrehozzanak a korrupciós kockázatokat rejtő álláshelyekről egy adatbázist, ahogy egy olyan automatizált döntéstámogató rendszert sem, ami csökkenthetné az ügyintézők beavatkozását adminisztratív döntésekbe.

A K-Monitor szerint nem tudható, miért módosították a határidőket, a kormányhatározatokhoz ugyanis nem kell indoklást csatolni. A korrupcióellenes kormányzati honlap híreit pedig tavaly július óta nem frissítették.

A kormány 2020-ban döntött középtávú antikorrupciós stratégia elfogadásáról, ebben három fő beavatkozási területet határoztak meg. A szóban forgó intézkedések elemző, értékelő és tréning tevékenységekből állnának. Stratégiai szinten 2015 és 2018 között is foglalkoztak már a közbeszerzések befolyásmentességével, az átláthatóság növelésével és a közszolgálatban állók vagyonnyilatkozataival. Nagy eredmények ezeken a területeken nem történtek, ehhez képest viszont a „civil szervezetek átláthatóságának növelésére” nagy energiát fordítottak, a K-Monitor szerint putyini mintára megbélyegezve a külföldről támogatást kapó civileket.