A kormány nyitott, hogy tárgyaljon a főpolgármesterrel Budapest újranyitásának menetrendjéről

A kormány nyitott, hogy tárgyaljon a főpolgármesterrel Budapest újranyitásának menetrendjéről

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vita alakult ki az elmúlt napokban arról, hogy a kijárási korlátozással jelenleg is érintett fővárosiak és Pest megyeiek vajon utazhatnak-e vidékre, ahol már részben újraindult az élet. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón egyértelművé tette, hogy Budapesten és Pest megyében meg van határozva, hogy milyen alapos indokkal lehet az otthonokat elhagyni, ezek mentén a központi régiót is el lehet hagyni. Az sincs tiltva, hogy valaki a vidéki ingatlanjába utazzon. A kormány kérése ugyanakkor az, hogy a biztonsági intézkedéseket mindenki tartsa be.

Magyarország Kormánya on Facebook Watch

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a főpolgármester küldött egy levelet a miniszterelnöknek, amelyben – úgy tűnik – változtatott korábbi álláspontján és Budapesten az élet újraindításáról beszél. Azt várják most Karácsony Gergelytől, hogy tegye egyértelművé álláspontját, a kormány ugyanis nyitott arra, hogy tárgyaljanak: milyen formában, milyen határidővel indítható újra az élet – természetesen szigorú menetrend szerint – a fővárosban is.

A miniszter a tájékoztatón bejelentette, hogy az állam és az önkormányzatok által magánszemélyekkel kötött bérleti szerződést nem lehet felmondani a veszélyhelyzet végéig. Kiderült az is, hogy a kormány jövő héten dönt arról, vajon megtarthatók-e és amennyiben igen, milyen formában a nyári táborok.

Gulyás Gergely egy kérdésre elmondta azt is, hogy tudomása szerint egy 97 éves ember is van a koronavírusból felgyógyultak között.

A tájékoztatót percről percre közvetítettük, ezt alább tudják elolvasni:

11:48: Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a kormány tervezi-e valahogy, akár anyagilag segíteni azokat, akik most otthon ápolják hozzátartozóikat, miután a kórházból hazaküldték őket. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az aktív kórházi ágyak jelentős részét kizárólag rehabilitációra használták, át kell gondolni, helyes-e, hogy ez így történik. Az egészségügyi ellátórendszerrel együttműködve ki kell találni, hogy mit lehet tenni ennek kapcsán, hogy a rehabilitációs ágyak száma emelkedjen.

11:47: A Freedom House jelentéséről, amely hibrid rezsimnek nevezte Magyarországot, Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Freedom House kezd átcsúszni civil szervezetből politikai aktorok közé.

11:45: Szijjártó Péter külügyminiszter tárgyalni fog a BMW vezetőivel, miután olyan hírek jelentek meg, hogy elhalasztja az autógyár a debreceni beruházását.

11:43: A legoptimistább forgatókönyv, hogy július-augusztusban már lehet külföldre utazni, de állítani ezt nem lehet. Az előre lefoglalt és kifizetett utazások kapcsán a polgári törvénykönyv rendezi, hogy ha mégsem valósulhatna meg a nyaralás, akkor kinek milyen költségeket kell állnia.

11:42: Csak szerdán majdnem 6 ezer tesztet végeztek el, emellett a Semmelweis Egyetem országos tesztelése is zajlik.

11:38: Az Isztambuli Egyezményről a kormány véleménye mindig ugyanaz volt: minden olyan intézkedéssel egyetértenek, ami a nők lelki és testi védelmét garantálja, de a magyar jogrendszerben ezek biztosítottak. A genderszemlélet, ami az Isztambuli Egyezményben megjelenik, ugyanakkor nem azonos a kormány álláspontjával.

11:34: Novák Katalinnak kell körbejárnia azt a kérdést, hogy a nyári táborok megtarthatók-e. Várhatóan jövő szerdán születik döntés erről.

11:33: Szomorúan tapasztalta Gulyás Gergely, hogy miközben a kórházakban a vírus ellen küzdenek, közérdekű adatokat kértek tőlük. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a védekezésben résztvevőknek csak hosszabb határidővel kell válaszolniuk.

11:31: Amíg rendkívüli eszközökre szükség van, addig Gulyás Gergely szerint fent kell tartani a veszélyhelyzetet.

11:29: A sportesemények és edzések kapcsán a szakszövetségeknek kell dönteni, hogy tartanak-e nemzeti bajnokságokat. Sportolni egyébként szabad.

11:26: A kormány jövő heti ülésén áttekinti az aktuális védelmi szabályokat – erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt.

11:23: Össznépi tippjáték zajlik a recesszió meghatározásáról Gulyás Gergely szerint. Ma számtalan olyan bizonytalanság van, ami miatt nagyon nehéz megjósolni, hogyan alakulnak majd a számok. Az Európia Bizottság Magyarországra 7 százalékos recessziót jósol, ez elég pesszimista forgatókönyv. A kormány ennél valamivel optimistább a gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi akciótervnek köszönhetően, de egyelőre konkrét számot nem tudott mondani.

11:21: A határon túli magyarokért is van a magyar államnak felelőssége – mondta Gulyás Gergely a magyar-román kapcsolatok és Klaus Johannis nyilatkozatai kapcsán. Szavai szerint soviniszta, idegengyűlölő kampányban vesz részt a román elnök.

11:19: A miniszterelnök az Európai Néppárt elnökétől bocsánatkérést vár, hiszen kritizálta az itthon elfogadott felhatalmazási törvényt, miközben az Európai Bizottság nem fogalmazott meg aggályokat.

11:17: A Pesti út idősotthon is terítéken volt, ahol nagyon sokan betegedtek meg. A miniszter nem hinné, hogy ne kellene felelőst keresni, de ez nem politikai vita. Ilyenkor a hatóságnak kell vizsgálódni, hogy a járvány alatt eleget tettek-e minden szabálynak.

11:16: A miniszter tudomása szerint 97 éves ember is van a koronavírusból felgyógyultak között.

11:13: Az alapellátás és járóbetegellátás a héten újraindult – idézte fel a miniszter. A cél, hogy mielőbb az egészségügyben is a normális rend helyreálljon. Gulyás Gergely beszélt arról is, olyan tudományos vélemény alig található, amely ne valószínűsítené, hogy lesz egy újabb hulláma a járványnak legkésőbb ősszel. Így mindannyiunk biztonságát szolgálja, hogy annyi lélegeztetőgép álljon rendelkezésre, ami tömeges megbetegedés esetén szükséges.

11:12: Gulyás Gergely arra buzdított, hogy írja alá mindenki a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését a nemzeti régiók megerősítéséről még ma éjfélig.

11:10: El akarják kerülni, hogy bárki lakhatás nélkül maradjon, ezért az állam és önkormányzat nem mondhat fel bérleti jogviszonyt magánszemélyekkel szemben sem a veszélyhelyzet végéig.

11:07: Háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát az állami támogatásoknak köszönhetően. Meg fogják emelni a közfoglalkoztatottak keretszámát, a szerződéses honvédek számát és átképzéseket is fognak indítani, hogy a munkájukat elvesztők álláshoz jussanak.

11:05: Egyértelműsítette Gulyás Gergely, hogy a fővárosiak meglátogathatják vidéki ingatlanjukat, de azt kérte, hogy a biztonsági intézkedéseket tartsák be.

11:03: A miniszter megköszönte az önkormányzatoknak az eddigi együttműködést és azt mondta, a kapcsolattartás folyamatos. Meglepve látták Karácsony Gergely főpolgármester kritikáját, de mint mondta, ő áll a rendelkezésére. Azt várják, hogyha megváltozott a véleménye és szeretne egyeztetni a főváros újraindításáról, akkor nyitottak arra, hogy erről tárgyaljanak.

11:01: Budapesten és Pest megyében 1240 aktív fertőzött van, vidéken pedig 726-an. Az elhunytak száma Budapesten és Pest megyében 301, vidéken pedig 82. Az elmúlt 24 órában 39 új megbetegedést regisztráltak. – A fertőzés lassult, az elmúlt egy nap adata az egyik legjobb adat – mondta Gulyás Gergely.