A kormánymédia szerint a NATO az USA erőszakszervezete, az Európai Unió a gonosz birodalma

A kormánymédia szerint a NATO az USA erőszakszervezete, az Európai Unió a gonosz birodalma

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Madridban 2022. június 28-án, miután Törökország beleegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. (MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca)

Fotó: Kiko Huesca

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak a NATO, hanem az Európai Unió is a kormánymédia célkeresztjébe került a napokban: az unióról az derült ki a Magyar Nemzet néven megjelenő lapból, hogy „a gonosz birodalma”, ennek megfelelően Magyarországnak el kellene hagynia, és megjelenik a szövegekben a közelebbről meg nem határozott „háttérhatalom” is.

A NATO-ról szóló írás pénteken jelent meg a Magyar Nemzet néven megjelenő lap online felületén. A szerző, Ágoston Balázs többek között utalt  több mint negyed századdal ezelőtti, NATO-csatlakozásról szóló népszavazáson a részvétel nem érte el az ötven százalékot.

A NATO 1990 utáni bővít-sét, így Magyarország NATO-csatlakozását is „agresszív keleti terjeszkedésnek” nevezi a szerző, aki szerint az 1949-ben létrehozott katonai szervezet eredetileg a Szovjetunió jelentette bolsevista veszedelmet volt hivatva elrettentéssel semlegesíteni, ám a vörös birodalom felbomlása után egyértelműen az Egyesült Államok, „pontosabban az e név és zászló alatt üzemelő háttérhatalom globális gazdasági és politikai érdekeinek érvényesítése vált fő tevékenységévé”.

Továbbá terrorista országnak nevezi az Egyesült Államokat, „hiszen tavaly ősszel az USA kormányának utasítására robbanthatták fel az Északi Áramlat gázvezetéket, súlyosan veszélyeztetve állítólagos »szövetségesei« energiaellátását. Ha Európában maradt még fikarcnyi életösztön, ez a terrorcselekmény nem maradhat következmény nélkül” – írja.

Egy másik, A gonosz birodalma című cikkben Borbély Zsolt Attila az Európai Uniót a sz6vjet diktatúrával azonosítja. „Amikor Ronald Reagan a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót, úgy éreztük, helyettünk is kimondja az igazságot. Most azt kell látnunk, hogy az Egyesült Államok és szövetségese, az Európai Unió épp annyira gonosz, képmutató, farizeus és zsarnoki birodalmat épít, mint a szovjet elvtársak egykor.” A közelebbről meg nem határozott „háttérhatalom” ebben a cikkben is előkerül: a szerző szerint „már 2004-ben tudni lehetett, hogy a nemzetközi háttérhatalom egyik kirakatintézményéhez csatlakozunk”.

„A magát baloldalnak nevező politikai bűnszövetség rendszeresen azzal riogat, hogy Orbán Viktor kivezeti Magyarországot az Euró­pai Unióból. Figyelve az eseményeket, csak annyit mondhatunk józan ésszel és magyar szívvel, lehet, hogy közeleg a pillanat, amikor a gonosz birodalmának európai szekciójából való kilépés mellett több érv fog szólni, mint a maradás mellett.” – zárul a cikk.

A Szovjetuniót Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke nevezte a gonosz birodalmának. A hidegháborús retorika nem először kerül elő az elmúlt napokban a kormány kommnikációjában. Orbán Viktor miniszterelnök nemrég úgy fogalmazott az ukrajnai konfliktus kapcsán, hogy Magyarország a béketáborhoz tartozik. Ezt a kifejezést a kommunista blokk, keleti blokk vagy szovjet blokk megnevezésére használták, Andrej Zsdanov szovjet politikus által 1945-ben megfogalmazott doktrínában szerepel.