A kormánynak adott igazat az Alkotmánybíróság az ötödik népszavazási kérdésben

A kormánynak adott igazat az Alkotmánybíróság az ötödik népszavazási kérdésben

Az Alkotmánybíróság épülete a főváros I. kerületében, a Donáti utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megalapozottnak találta az Alkotmánybíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében a kormány alkotmányjogi panaszát, melyet a Kúria az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás ötödik kérdésének elutasítása kapcsán adott be.

Ismert, a kormány öt népszavazási kérdést nyújtott be az általa gyermekvédelmi törvénynek nevezett jogszabály megerősítésére. Ezeket megtámadta a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Kúrián. A Kúria október végi döntése értelmében nem hitelesíthető a következő kérdés: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

Az indoklás szerint azért nem hitelesíthető, mert népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására. A Kúria kimondta, hogy az Alaptörvény értelmében a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére nem lehet megvonni, a gyerekeknek joguk van a testi integritásukhoz és az önrendelkezésre. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a döntés nyomán megváltoztatta határozatát, és a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadta. Az indokolás szerint egy jövőbeni népszavazáson mind az „igen”, mind a „nem” szavazatok többsége is olyan alapjogi ellentmondást eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani.

A kormány szerint azonban a Kúria végzése sértette az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot, ezért alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a döntéssel szemben.

Ezt fogadta el most az Alkotmánybíróság. mert álláspontja szerint a kérdésre akár az igenek, akár a nemek kerülnének többségbe, az Országgyűlésnek lenne módja az Alaptörvénynek megfelelő jogszabályt alkotni, ezért megsemmisítették az ezzel ellentétes kúriai döntést. „A népszavazás mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet” – olvasható az indoklásban.

A Kúria a kormány további négy kérdését átengedte, a kabinet pedig úgy döntött, hogy nem várnak az Alkotmánybíróságra. November 30-án a fideszes parlamenti többség elrendelte a népszavazást négy kérdésben. Ezek a következők: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”; „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”; „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”; „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”.

A kormánypárti terv szerint pedig a népszavazásra az országos választással egy időben kerül sor.