A magyarok elutasítják az olimpiát?

A magyarok elutasítják az olimpiát?

Pedig micsoda látvány lehetne a Eiffel-toronyhoz hasonlóan kivilágított Szabadság-szobor a kereszttel. (AFP via Europress/Lionel BONAVENTURE)

Fotó: LIONEL BONAVENTURE

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem népszerű Magyarországon az Olimpia megrendezésének ötlete – derül ki abból a kutatásból, amit a Népszava megrendelésére készített a Publicus intézet. 

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke korábban, a párizsi rendezvényről szólva úgy vélekedett, „százszor jobb olimpiát tudnánk csinálni. Szervezésben, transzportban, szállásban, megközelítésben és a helyszínekben is. Ebben teljesen magabiztos vagyok”. Úgy vélik, nem ez az egyetlen jel, ami arra utal, hogy a kormány ismét fontolgat egy esetleges pályázatot a nyári játékok megrendezésére. Mindenesetre az emberek többsége továbbra sem állna az olimpia ügye mellé.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy esetleges olimpiai pályázatot, a megkérdezettek 41 százaléka felelt igennek vagy inkább igennel, és 55 százaléka nemmel, vagy inkább nemmel. 

A Népszava azt írja, hogy amikor a Publicus 2021 elején feltette azt a kérdést, hogy támogatnának-e egy 2032-es olimpiai rendezést, 39 százalék felelt igennel 59 százalék ellenzővel szemben, vagyis azóta minimálisan nőtt a támogatók és csökkent az elutasítók aránya. Mivel a mostani felmérés a sportesemény ideje alatt zajlott, elképzelhető, hogy a minimális elmozdulás az ezzel kapcsolatos lelkesedésnek köszönhető. 

A kutatócég adatai szerint kizárólag a kormánypárti szavazók körében vannak többségben a hazai olimpia támogatói, körükben ez 78 százalék, s 20 százalék az elutasítók aránya. Ez utóbbi adat az ellenzéki szavazók esetén 81, a Tisza Párt szavazói körében pedig 80 százalékos. Az olimpia gondolata a fővárosban élők körében az átlagnál is népszerűtlenebb: 59 százalék nem szeretne olimpiát, szemben 37 százaléknyi támogatóval.

Az elutasítottság általános oka, hogy az összes megkérdezett 71 százaléka úgy gondolja, a játékok megrendezése túl sokba kerülne, a pénzt jobb volna más célokra fordítani. A megkérdezettek 59 százaléka szerint az ország túl szegény egy olimpia megrendezéséhez. Ezt a vélekedést tovább árnyalja, hogy 61 százalék szerint „az olimpiához szükséges fejlesztésekkel elsősorban a Fidesz-közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez”.

A lap ugyanakkor nem ismerteti a kutatás módszertanát.