Magyartanárok Egyesülete: Inkorrekt a választási folyamat a kormány közoktatási tanácsánál

Magyartanárok Egyesülete: Inkorrekt a választási folyamat a kormány közoktatási tanácsánál

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Magyar Természettudományi Múzeum középiskolás és felsőfokú képzésben részt vevő diákoknak rendezett pályaorientációs nyílt napján Budapesten 2023. február 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyartanárok Egyesületének választmánya egyhangúlag úgy döntött, hogy az új Országos Köznevelési Tanács (OKNT) tagjainak megválasztásában – noha az egyesület szakmai szervezetként jogosult a részvételre – nem vesz részt – jelezte a szervezet csütörtök reggeli közleményében.

Az OKNT a kormányzati munkát szakmailag támogató döntéselőkészítő, véleményező és javaslattevő országos szakértői testület, mely figyelemmel kíséri a közoktatás helyzetét, javaslatot készít, valamint állást foglal a közoktatással összefüggő kérdésekben. Összesen tizenhét fő vehet részt a munkájukban, közülük hat rendes tagot és két póttagot az országos pedagógiai szakmai szervezetek választanak, ám a Magyar Tanárok Egyesülete (ME) szerint az idei választás körülményei „igen sajátosak voltak”.

„Adminisztrációs hiba” történt a minisztérium szerint

– A korábbi gyakorlattal ellentétben nem értesítették a választásra jogosultakat. A közelgő eseményről és az újdonságként bevezetett regisztrálási kötelezettségről véletlenül értesültünk. Annak ellenére regisztráltunk, hogy a választás meghirdetésének módját elfogadhatatlannak tartjuk – írta az egyesület. Például a befogadott és írásban visszaigazolt regisztráció ellenére nem kaptak értesítést sem a jelöltállítás lehetőségéről, sem a javaslataik nélkül született jelöltlistáról, illetve a választás folyamatáról és időpontjáról.

– Miután más szervezetektől értesültünk az általunk meg nem kapott levelekről, levelet küldtünk a minisztérium illetékes szakmai referensének, aki regisztrációnkat korábban visszaigazolta. A referens az „adminisztrációs hiba” miatt elnézésünket kérte, s február 20-án tudomásunkra hozta, hogy február 23. a választás határideje – jelezték. Megjegyezték azt is, ha korábban részt vehettek volna a Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek vagy az érettségi általános követelményrendszere véleményezésében, „könnyebben tudnánk a minisztérium jószándékában bízni, illetve az »adminisztrációs hibával« kapcsolatban jóhiszeműek lenni”. Felidézték azt is, a Maruzsa Zoltán államtitkár őket és a Történelemtanárok Egyletét is „szakmai szervezetnek álcázott kommandósoknak” nevezte korábban.

Így miután a jelöltállításban nem vehettek részt, a szavazásban sem fognak. – Szavazatunkkal nem kívánjuk legitimálni az inkorrekt választási folyamat nyomán szükségképpen egyoldalú összetételűnek ígérkező testületet, illetve tágabban a szakmailag elfogadhatatlan, a magyartanítást illetően a civilszervezetek és az egyetemi-akadémiai szféra álláspontját figyelmen kívül hagyó oktatáspolitikát, a vállalhatatlan szakmai döntéseket – zárták közleményüket.