A második oltást megkapók 0,013 százaléka került kórházba koronavírussal

A második oltást megkapók 0,013 százaléka került kórházba koronavírussal

Oltásra várók sora a Szent Rókus kórháznál (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletes adatokat kapott a 444 arról, hogy a beoltottak közül hányan fertőződtek meg, illetve hányan kerültek kórházba vagy haltak meg koronavírus-fertőzés következtében. Egy olvasó szerezte meg a dokumentumokat az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, viszont nem tudni, mikor. Lehetnek az adatok július közepiek, lehetnek augusztusiak is. Az adatok közt 5 593891 első oltás szerepel, ami július 25-én lett meg, viszont a másodikat megkapók száma 5 315 933, ami öt nappal korábban jött össze.

Miután eltelt legalább három hét az első oltás után, csak 0,2 százaléknyian fertőződtek meg eddig, 0,05 százalékuk került kórházba, illetve 0,012 százalék halt meg. A második adag utáni harmadik hetet követően mindössze 0,086 százalék kapta el a koronavírust, 0,013 százalék került kórházba, és 0,003 százaléknyian haltak meg. Persze azt nem tudjuk, hogy ezek az arányok ugyanígy alakulnának-e ősszel is, mint nyáron, amikor a járvány takaréklángon volt.

Az adatok viszont arról nem szólnak, hogy eközben a nem oltottak hány százaléka fertőződött meg, került kórházba vagy halt meg.

Az OKF-tól származó adatok szerint negyven év alatti nem hunyt el senki azok közül, akik legalább három hete megkapták a vakcinát.

A táblázat szerint az egyadagos Janssent kevesen, 113 940-en kapták meg, tizenhét százalékuk volt hatvan év feletti. Pfizerhez 2,5 millióan jutottak, harminchét százalékuk pedig elmúlt hatvan. A Modernánál 39 százalék az idősebbek aránya, összesen pedig 333 ezren kapták meg a táblázat idejéig. Sinopharmmal több mint egymilliót oltottak, 55 százalékuk pedig 60 feletti volt. Szputnyikot 916 ezren kaptak, 29 százalékuk 60 feletti, AstraZenecát 640 ezren, harminc százalékuk volt idősebb.

Két oltás után három héttel az AstraZeneca esetében 0,008, a Modernánál 0,042, a Szputnyiknál 0,052, a Pfizernél 0,086, a Sinopharmnál pedig 0,182 százalék fertőződött meg. A Janssennél a legjobb az arány, itt 0,006 százalékos volt.

A portál azt is megjegyzi, hogy a kormány áprilisban közzétett egy számos sebből vérző vakcinatáblázatot, de annak adatai nem igazán egyeznek a mostanival. Ennek oka lehet, hogy a friss adatsorban csak azok szerepelnek, akik legalább 21 nappal a második adag után haltak meg. Ez így pontosabb is, hiszen az oltások nem alakítják ki a védettséget egyik napról a másikra.