A maszk használatával enyhébb lehet a koronavírus-fertőzés lefolyása

A maszk használatával enyhébb lehet a koronavírus-fertőzés lefolyása

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus okozta betegség súlyossága sok mindentől függ, de virológusok kutatásai szerint az is szerepet játszik ebben, mekkora dózisú kórokozóval kapja el valaki a fertőzést. A maszkviseléssel csökkenthető a szervezetbe jutó vírus mennyisége, ezáltal nagyobb eséllyel vészelhetjük át a fertőzést tünetmentesen – olvasható a Portfólió cikkében, amely a CNN-nek nyilatkozó Erin Bromage-re, a Massachusettsi Egyetem professzorára hivatkozik.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora még szeptemberben a semmelweis.hu-n a hipotézisról a következőket írta: lehetséges, hogy a maszkhasználat nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, hanem segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát.

Ez a hipotézis összhangban áll azzal a régóta fennálló elmélettel, miszerint a betegség súlyossága arányos a bejutott vírusszámmal. A témában a CNN-nek nyilatkozó virológus szerint a koronavírus más vírusokhoz (például az influenzához) hasonlóan úgy működik, hogy egy bizonyos számú kórokozó (patogén) szervezetbe jutása okoz csak megbetegedést.  Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora a következő példákkal magyarázza a jelenséget:

– Ha egy állat megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos „mágikus” mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt a kórokozók mennyisége nagyon fontos.

Ennek nem az az oka, hogy egy bizonyos mennyiségű kórokozóra van szükség ahhoz, hogy egy sejt megfertőződjön, és láncreakciót indítson el, a mennyiség csak ennek esélyét növeli. Jó hasonlat erre, hogy egyetlen spermium is elegendő lenne ahhoz, hogy egy petesejt megtermékenyüljön, mégis spermiumok millióit indítják útra a férfiak, hogy egyetlen spermium végül célba érjen.

A fertőzés súlyosságát nem csak az egyszeri patogénmennyiség, hanem egyes elméletek szerint a víruskitettség időtartama is befolyásolja. Egy bizonyos időn keresztüli fertőzési kitettség esetén a kórokozók összessége számíthat, ezért fontos, hogy valaki csak elment mellettünk az utcán, vagy sokáig egy légtérben tartózkodunk egy koronavírusossal.

Természetesen nem csak a vírusmennyiség az egyetlen tényező, nagyon sok múlik azon is, a fertőzésnek kitett személy milyen egészségi állapotban van. Minden személynek más és más mennyiségű vírusra van szüksége ahhoz, hogy megbetegedjen. Akit sok stressz ér, keveset alszik, az immunrendszere gyenge, hamarabb elkapja a fertőzést.

Amikor fiatalabb elhunytakról szólnak a hírek, figyelembe kell vennünk, hogy a vírus esetében esélyekről, valószínűségekről beszélhetünk, lehet, hogy egy viszonylag egészséges, életerős embernek okoz súlyos tüneteket vírus.

A kutató a maszkviselés fontosságára is felhívta a figyelmet, a maszkok ugyanis, bár általában nem nyújtanak 100 százalékos védelmet, kiszűrik a vírusrészecskék egy jelentős részét, így a szervezetbe jutó patogének száma alacsony marad. Egyes zárt közösségekben, például hajókon, üzemekben, ahol mindenkinek kötelező volt maszkot hordani, a tünetmentes esetek az összes eset 80 százalékát tették ki, ami kétszer magasabb arány, mint amit például az amerikai járványügy becsül (40 százalékot).