A Mi Hazánknak már van is ötlete, kit javasolnak köztársasági elnöknek

A Mi Hazánknak már van is ötlete, kit javasolnak köztársasági elnöknek

Csath Magdolna (Fotó: Facsinay Kinga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csath Magdolna közgazdászt, egyetemi tanárt jelöli a Mi Hazánk köztársasági elnöknek – ezt Toroczkai László pártelnök jelentette be az X-en (korábbi Twitter). Szerinte ugyanis itt az ideje, hogy végre ne egy pártember legyen a jelölt, márpedig Csath Magdolna nem tagja a Mi Hazánknak. Eddigi életpályája pedig olyan széles társadalmi elismerést vívott ki, „hogy akár konszenzusos jelölt is lehet”.

A párt egyébként – több más ellenzéki erővel összhangban – azt szorgalmazza, hogy az emberek közvetlenül választhassák meg a köztársasági elnököt. Erről egyébként Karsai Dániel nemrég úgy vélekedett, hogy hibás elképzelés, hiszen ebben az esetben alapvetően át kellene írni Magyarország közjogi berendezkedését és az állam tényleges fejévé kellene tenni az államfőt a miniszterelnök helyett. Jelenleg ugyanis a végrehajtó hatalomban senkit sem közvetlenül választanak az emberek, sem a miniszterelnököt, sem a minisztereket, egy közvetlen választással ugyanakkor az államfő hatalmas legitimációval rendelkezne.

A Mi Hazánk közben azt is bejelentette, hogy vizsgálóbizottságot kezdeményeznek „Rogán Antal piszkos ügyei miatt”. Magyar Péter – a kegyelmi botrány hatására a közélettől visszavonult Varga Judit volt férje – partizános interjújára hivatkoztak, ahol rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Rogán Antal propagandaminiszter személyével kapcsolatban, amelyek „ha igaznak bizonyulnak, Rogán Antalnak nincs helye a közéletben”. A párt szerint egy vizsgálóbizottságnak tisztáznia kell Rogán Antal érintettségét a végrehajtómaffia-botrányban, azt, hogy visszaél-e a titkosszolgálatok irányításával, és azokat személyes, illetve pártcéljaira törvénytelenül használja-e, illetve, hogy a kormányzati kommunikáció működtetése során milyen mértékű túlárazások vannak.