„Biogolyóstoll”, fideszes pártkatona, az autoriter rendszer kiszolgálója – reagált az ellenzék Sulyok Tamás jelölésére

„Biogolyóstoll”, fideszes pártkatona, az autoriter rendszer kiszolgálója – reagált az ellenzék Sulyok Tamás jelölésére

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszéde elmondása előtt a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én (Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum nem vesz részt a Fidesz parlamenti cirkuszában, ahol kiválasztják Orbán Viktor köveztkező golyóstollát – így reagált a Momentum arra, hogy a Fidesz–KDNP megnevezte kihelyezett frakcióülésén államfőjelöltjét. Az ellenzéki párt szerint a köztársasági elnöki pozíció és annak személye annyira kiüresített és nem szól másról, mint hogy teljesítse Orbán Viktor akaratát, hogy – saját elmondása szerint is – Novák Katalin bukott köztársasági elnök sem volt minden információ birtokában, amikor kegyelmet adott a pedofil bűnelkövető segítőjének.

A következő „biogolyóstoll” kiválasztása helyett az alábbi kérdésekre kell válaszolni a hatalomnak, a Momentum ezekre várja a választ: Miért kapott kegyelmet K. Endre? Mikor kér bocsánatot Orbán Viktor a bicskei áldozatoktól? Milyen kapcsolat van Orbán Viktor, családja és a bicskei pedofilok között? – írta a Momentum.

Az MSZP szerint az autoriter rendszer egy újabb kiszolgálóját jelölte a Fidesz államfőnek, aki eddig az Alkotmánybíróság elnökeként tevékenykedve lényegében mindenben kiszolgálta az Orbán-kormányt. Szerintük erre talán az egyik legjobb bizonyíték, hogy 2023 nyarán a Kúria által jóváhagyott két oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést egyértelműség hiányára hivatkozva elutasított, a Kúria azonban ismételten úgy döntött, hogy a kérdésekben mégis lehet népszavazást tartani. Hozzátették: tőle se várhatjuk el, hogy képviselje a nemzet egységét, hiszen ezt korábbi pozíciójában sem tette meg.

A Jobbik szerint a magyar emberek helyett ismét Orbán döntött a köztársasági elnök személyéről. Ők továbbra is vallják, „az egy nemzeti minimum, hogy ne Orbán egy személyben döntsön az államfőről, hanem egy, a nép által választott köztársasági elnökre lenne szüksége az országnak, akit közvetlenül a magyar embereknek kell megválasztaniuk, és aki valóban – a nemzet egységét megtestesítve – minden magyart képviselhet.”

​​​​​​A Demokratikus Koalíció szerint egy újabb fideszes pártkatona lett Orbán Viktor államfőjelöltje. Sulyok Tamást a Fidesz választotta meg az Alkotmánybíróság élére, a testületet pedig Fidesz-hű alkotmánybírókkal töltötték fel, akik sorozatban hoztak Orbán Viktornak kedves döntéseket.

A Párbeszéd szerint mindegy, hogy ki a köztársasági elnök egy olyan rendszerben, amely nemcsak velejéig romlott és korrupt, hanem kegyelmet ad a pedofil bűnelkövetőknek. A fideszes kétharmad által kitalált Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnökének felterjesztése szimpla bábjáték, amellyel az Orbán-rezsim csak elfedni akarja a bajt. A Párbeszéd továbbra is választ és kollektív felelősségvállalást vár a bicskei pedofilügyben, emellett közvetlen államfőválasztást javasol, hogy ne egy levitézlett banda jelölje a köztársasági elnököt, hanem a népakarat. Mi – ebben az esetben – Kaltenbach Jenő jogtudóst ajánljuk – írták.

A megbomlott nemzeti egység helyreállítására, köztársasági elnökként, Csath Magdolna megfelelő személy lenne. Sulyok Tamás pártkatona, ő nem alkalmas erre. A Fidesz EP-listavezetője pedig Deutsch Tamás lesz. Na, ő sem a nemzeti oldal embere – így reagált Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az X-en.