A német kormánnyal is hamarosan találkozik Márki-Zay Péter

A német kormánnyal is hamarosan találkozik Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brüsszeli elit után az újonnan megalakuló német kormánnyal is találkozhat Márki-Zay Péter – erről beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a német szociáldemokratákon keresztül már szervezik a berlini utat.

A német választások óta alapvetően a koalíciós viták határozzák meg a helyi közéletet, de éppen hétfőn jelentették be Berlinben, hogy megszavazta a német Zöldek tagságának többsége a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kötött koalíciós szerződést. Ezzel pedig elhárult az utolsó akadály is Németország következő szövetségi kormányának megalakítása előtt. Szerdán a szövetségi parlament (Bundestag) megválasztja kancellárnak az SPD-s Olaf Scholzot, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök pedig kinevezi a Scholz-kormány minisztereit.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a közelmúltban számos nemzetközi találkozót lebonyolított. A múlt hét második felében Varsóban járt, ahol találkozott – mások mellett – Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével. A lengyel politikus még azt is mondta, hogy a pártcsalád szívesen látja Márki-Zay Péter mozgalmát a néppártban. Ezt megelőzően Pozsonyban folytatott megbeszélést Mikulás Dzurindával, az Európai Néppárt pártalapítványának vezetőjével, volt szlovák miniszterelnökkel, nem sokkal korábban pedig Brüsszelben találkozott vezető uniós politikusokkal, köztük Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével.