A reformátusok szerdától inkább felfüggesztik a személyes találkozással járó istentiszteleteket

A reformátusok szerdától inkább felfüggesztik a személyes találkozással járó istentiszteleteket

A nyírbátori református templom és a mellette álló, fából ácsolt, 1640 körül épített vaskos, zsindellyel fedett harangláb (Fotó: Marion Schneider/Christoph Aistleitner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg arról írt hétfőn a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, továbbra is tarthatók szentmisék, ha azok összhangban vannak a hatósági kijárási korlátozásokkal, nyitva maradnak a templomok, a reformátusok bejelentették: azt kérik, hogy az egyházközségek szerdától ne tartsanak istentiszteletet, közösségi alkalmakat – derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményükből.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége azt írta, kérik, hogy szerdától az egyházközségek „szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, gyülekezeti hitoktatást, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció-előkészítést”, és minden közösségi alkalmat. A gyülekezeteket kérik továbbá, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint.

Az egyházi testületi üléseket (egyházmegyei és egyházkerületi közgyűlés, illetve tanács, zsinati tanács, zsinat) online térben kell tartani, egyházközségi közgyűlés (lelkészválasztás, stb. céljából) nem tartható. A tisztújítással összefüggő presbiteri gyűlések és választási bizottsági ülések a járványügyi rendelkezések betartásával tarthatók meg – írták.

A már megbeszélt és megszervezett esküvők és temetések a hatályba lépett állami rendelkezések betartásával megrendezhetők. Felhívták az egyháztagok figyelmét arra, hogy a reformatus.hu honlapon és más médiafelületeiken számos online áhítat és istentisztelet követhető.

 Arra is kérték a gyülekezeteket, hogy osszanak meg tagjaikkal elmélkedéseket, imádságokat, a tagok pedig tartsanak otthoni könyörgéseket, családi áhítatokat és imádságokat. A gyülekezeti tagok az adományaikat, anyagi támogatásukat pedig átutalással juttassák el az egyházközséghez. Javasolták, hogy az egyházi hivatalokban telefonügyeletet tartsanak, a hivatali adminisztrációt online intézzék, a személyes érintkezéssel járó ügyintézést – például temetés megbeszélését – pedig a biztonsági szabályok betartásával végezzék.

Az egyház tagjaitól azt is kérik, hogy a közösségi médiában csak megalapozott és igazolt információkat osszanak meg egymással, a különböző fórumokon tartózkodjanak a félelemkeltéstől és felelőtlen megnyilatkozásoktól. Végül arra buzdítják a híveket, hogy imádkozzanak a járvány megszűnéséért, a betegekért, az egészségügyi dolgozókért, és a felelős döntéshozókért.