„A rendőrök potenciális gyilkost lássanak a drogterjesztőkben”

 „A rendőrök potenciális gyilkost lássanak a drogterjesztőkben”

Elfogás a szabolcsi rajtaütéskor (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kialakult egy olyan helyzet Szabolcs megyében, hogy még a lakosok közül is többen tudják, kik a kábítószer-terjesztők, a rendőrség azonban bizonyítékok hiányában sokszor tehetetlen – erről beszéltek a Magyar Hangnak helyi forrásaink. A téma a megyei közgyűlésben már a tavalyi rendőrségi beszámolón is szóba került, hamarosan pedig ismét ki kell állnia a főkapitánynak elmondani, hogy mi a helyzet ezen a téren.

Egy nap alatt hat terjesztőt kapcsoltak le a rendőrök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a napokban. Az akcióban Nyírbogáton, Nyírbátorban és Encsencsen árusító társaság tagjait kapták el, összesen hat személyt csíptek fülön. Az egyik társaság a rendőrség közleménye szerint nem lehetett szégyenlős: vevőiket egyenesen egy „lakóház ablakán át, vagy az udvaron szolgálták ki”.

A hatos szám a lekapcsolt terjesztők kapcsán helyben nem jó ómen: Farkas József megyei rendőrfőkapitány ugyanis még tavalyi, megyei közgyűlésen megtartott, szokásos éves beszámolójában a kábítószer-terjesztők elfogása kapcsán azt a metaforát használta, hogy „olyan ez, mint amikor egy sárkány hét feje közül hatot levágunk, akkor nyolc nő a helyére”. A dandártábornok mindezt Adorján Béla jobbikos képviselő felvetésére válaszolta, aki azt jelezte, hogy a közvetlen környezetéből származó beszámolók szerint a lakosság nem tapasztalja, hogy csökkenne a drogfogyasztók és terjesztők száma. A rendőrfőkapitány ugyanakkor jelezte, hogy „csak a rendőrség nyakába tolni nem lehet” a drogkérdést, az szerinte szimpla „tüneti kezelés” lenne, érvelése szerint „ez egy társadalmi probléma”, aminek kapcsán legalább olyan fontos lenne szerinte szót ejteni a „családokról és az egészségügyi intézetekről”. – Mi ebben tüneti kezelést alkalmazunk – fogalmazott.

Veres János szocialista képviselő is hozzászólt a kérdéshez. Ő is azzal kezdte, hogy a lakosság nem tapasztal javulást ezen a téren és hozzátette, hogy a „társadalom igénye az, hogy erre sokkal több pénzt és energiát fordítson a rendőrség”. – Több településen kialakult egy olyan helyzet, hogy a lakosok közül többen tudják, hogy kik a terjesztők – mondta Veres János, aki azt kérte a dandártábornoktól, hogy a rendőrök a jövőben „potenciális gyilkost lássanak a terjesztőkben”. Az MSZP politikusa mindezt azzal indokolta, mert meglátása szerint ez az egyik legnagyobb veszély, amivel a jövőben szembe kell néznie a társadalomnak. Farkas József egyet is értett ezzel, mert közölte, hogy a terjesztő az potenciális gyilkos, vagy azzá válhat.

Megyebeli forrásaink szerint a hozzászóló politikusok által leírt, egy évvel ezelőtti állapotok még mindig érvényesek, így valószínűleg a hamarosan a szabolcsi közgyűlésben sorra kerülő éves rendőri beszámolón is kap majd erről kérdéseket a kapitány. Ezt támasztja alá cikk elején említett elfogás is, amelynek egyébként hat gyanúsítottja közül három személyt tartóztattak le, hárman viszont szabadlábon védekezhetnek.