A Sargentini-jelentéstől Rogán ebédjéig

A Sargentini-jelentéstől Rogán ebédjéig

Demeter Márta, az LMP parlamenti képviselője felszólal a Sargentini-jelentésre reagáló határozati javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án (Fotó: Kovács Attila / MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha azt vesszük, mennyi kellemetlen ügyre kellene választ találnia a kormánypártoknak, akkor azt mondhatnánk, Orbán Viktor és kabinetje számára a lehető legjobbkor jött a Sargentini-jelentés, és a körülötte mesterségesen kialakított vita. Egyrészt ismét milliárdokat költhet el a jelentést elítélő kampányára – persze elfelejtve azt, hogy kizárólag bevándorláspártiságról beszélnek, ám ez csak egy, a 12 pontból –, másrészt újra erőből lehet majd szavazni ennek a visszautasításáról, mintegy bebújva a magyar nép mögé. A voksolás „előestéjén” megtartották a fideszes javaslat általános vitáját a parlamentben.

A kormánypártok részéről a határozati javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nyújtotta be, amely többek között kimondja, a Sargentini-jelentés megsértette az ország szuverenitását. Éppen ezért utasítsák vissza a jelentés hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben. Mutassuk meg, hogy semmilyen diktátum, semmilyen európai parlamenti vádirat nem tudja a kormányt befolyásolni. Mivel a jelentés elfogadása a kormány szerint szabálytalan volt, megsértette a lisszaboni szerződést, ezért a kormány jogi úton is megtámadja az eljárást az Európai Bíróságon.

Amíg a kormánypárti hozzászólók természetesen minél változatosabban támogatták a javaslatot, addig az ellenzék természetesen nekiesett a javaslatnak, ám abban egyetértettek, hogy a Fidesz felfújja az ügyet, és nem a jelentés valódi mondanivalójára reagál. A Jobbik felszólalója, Gyöngyösi Márton frakcióvezető  szerint a jelentés elsősorban nem a migrációról szól, de a bevándorláspolitika lehetőséget ad arra, hogy a kormánypártok kimagyarázzák magukat, ráadásul hirtelen elutasítja a Fidesz–KDNP a közös határvédelmet, amiért a korábbi években verte az asztalt. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője kijelentette: „sosem gondoljuk, soha nem is gondoltuk, hogy bevándorlóországgá kell tenni Magyarországot. De nem ez a lényeg itthon, főleg akkor, amikor a Fidesz nem oldja meg a devizahitelesek problémáját, folytatja a kilakoltatásokat, és büntetni akarja a hajléktalanságot nem megoldani”

– Égjen a retinájukba a kép a kilakoltatott anyákról! – zárta felszólalását a szocialista politikus.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és frakcióvezetője kijelentette, a fideszesek javaslata tartalmában hazug, szándékában aljas, és nem a magyar népet védik, hanem elárulják. A rendszer bukását vizionálta, majd közölte, a kormánypártiak politikai és erkölcsi értelemben gazemberek. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke és frakcióvezetője szerint az EP-kampány bevezetését láthattuk, és úgy véli, a Fidesz hamisan állítja, hogy bevándorlást ellenző és támogató erők csatája zajlik, hiszen olyanok is támogatták a jelentést – például Kurz osztrák kancellár –, akik egyetértenek a Fidesz migrációs politikájával. Az ugyancsak LMP-s Demeter Márta szerint a kormány nem képviseli a magyar emberek biztonsági érdekeit az EU-ban. Fontosnak nevezte a Frontex állományának megerősítését, sajnálatát fejezve ki ugyanakkor, hogy a magyar kormány ezt nem támogatja.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője közölte felszólalásában, hogy a Sargentini-jelentés a kormány munkájáról szól, és nem Magyarországot ítélte el, ráadásul a pontjai közül csak egy szól a migrációról. Ugyanakkor kitért arra, hogy a Fidesz nem törődik a hajléktalanság és a kilakoltatás problémájával. Mint mondta, Rogán Antal többet költ egy ebédre, mint amit ápolási díjra szán a kormány egy hónapban.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.