A sekélyebb vizek már életveszélyesek a Tisza-tó halai számára

A sekélyebb vizek már életveszélyesek a Tisza-tó halai számára

A Tisza-tó látképe 2020 őszén (MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A most tapasztalt nyári alacsony vízszint egyedülálló a Tisza-tó történetében, rendkívül nagy hatással van a halak életére – írja hírlevelében a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

Habár a vízszint mára rendkívül alacsony lett, az oxigénviszonyok romlottak, még nem érték el a kritikus szintet. A társaság szakemberei egyelőre nem tapasztaltak halpusztulást. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a halak mobilisak, és a kedvezőtlen feltételek elől képesek elmenekülni a mélyebb vízterekbe, de nagy szerepe van ebben a nyár elején elvégzett sulyomkaszálásnak is.

A táplálékban gazdag sekélyebb vizek szintje olyan mértékig csökkent, hogy az már életveszélyes a halak számára, ezért a haltelepítések áthelyeződtek a mélyebb mederrészekre, sőt már szinte kizárólag a jelenleg biztonságos Tisza-mederre korlátozódnak. A sekély, madarak számára gázolhatóvá vált területeken fokozottan jelentkezik a madárkár, ami vélhetően már most komoly veszteséget jelent az idei ivadékállományban. A további apadás miatt fokozottan számolni kell azzal, hogy egyes területrészek kizáródhatnak, ami nem csak a megközelítést nehezíti, de ott, a kint rekedt halak életfeltételei is rohamosan romlani kezdenek.

Rövidtávú megoldást a csapadék jelenthetne – jegyezték meg a szakemberek – eddig azonban a térséget elkerülte a jelentősebb eső. Már az is nagy segítség lenne, ha a Tisza vízgyűjtőjére hullana nagyobb mennyiség, amiből a Tisza-tó is részesülhetne. Egyelőre azonban mindkettőre várnunk kell.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) szerint a Tisza-tó vízszintje 2 centiméterrel magasabb a hétfői szintnél, de a turisztikai célú hajózási vízszintnek 23 cntiméterrel alatta marad.