A strasbourgi bíróság szerint nem lehet megakadályozni, hogy legyen szakszervezete a katonáknak is

A strasbourgi bíróság szerint nem lehet megakadályozni, hogy legyen szakszervezete a katonáknak is

Novák Katalin katonák társaságában (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy franciaországi esettel kapcsolatban már 2014-ben világosan kimondta, hogy nem lehet megfosztani a fegyveres testületek tagjait a szakszervezet alakítás jogától. Ha Magyarországon ilyen döntés születik, akkor azt biztosan meg fogjuk támadni, egy ilyen módosítás számunkra és magyar kollégáink számára elfogadhatatlan – jelentette ki a Népszavának Emmanuel Jacob, a Katonai Egyesületek és Szakszervezetek Európai Szervezetének (EUROMIL) elnöke.

Ennek a nemzetközi ernyőszervezetnek a tagja a hazai Honvédszakszervezet is, amelynek léte végveszélybe került egy kedd este benyújtott, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett alaptörvény-módosítás miatt, amely megtiltaná, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet tevékenykedjen és alakuljon. Annak ellenére is, hogy – mint arra Emmanuel Jacob felhívta a figyelmet – Magyarország is aláírta az Európai Szociális Chartát, amely többek között garantálja érdekképviseleti jogokat és nem zárja ki belőle a katonákat. Gyakorlatilag egyetlen olyan nemzetközi példát sem lehet felhozni arra, hogy alaptörvényben tiltanák a katonák egyesülési jogát és a szakszervezet működését.

Az Orbán Viktor által egykor gránitszilárdságúnak kikiáltott alkotmány tizenkettedik módosításának a tervét Magyarországon is hatalmas felhördülés kísérte. A Honvédszakszervezet (HOSZ) rendkívüli ülést tartott és péntekre várja Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyarázatát Semjén Zsolt alkotmánymódosító javaslatára.