A szlovák külügyminiszter magyar területi követelésektől tart

A szlovák külügyminiszter magyar területi követelésektől tart

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és szlovák hivatali partnere, Rastislav Kácer kezet fog Pozsonyban 2022. december 5-én (Fotó: MTI/TASR/TASR/Jaroslav Novak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben – erről beszélt Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter egy keddi műsorban, amit a Napunk szemlézett.

A minisztert arról kérdezték, véleménye szerinte eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek. Káčer erre azt felelte, hogy ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában.

A politikus arra is kitért, azért reagált élesen Orbán Viktor nagy-magyarországos sáljának ügyére, mert „van a trezorjában egy vaskos titkosszolgálati akta”, illetve mert Magyarországon élt öt évig, és harminc éve figyeli a biztonságpolitikát. Ezekből kiindulva úgy gondolja, Orbán sáljában komoly stratégiai problémák öltöttek testet.

Káčer kijelentésére Menczer Tamás külügyi államtitkár reagált közösségi oldalán. – Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen. Káčer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Káčer miniszter úrnak – írta. Arra is kitért, szerdán a külügyminisztériumba rendelte Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Rastislav Káčer mondatai „elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok”. – A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Káčer – zárta posztját.