Lázár tárcája szerint a Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé

Lázár tárcája szerint a Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a III. Építészeti Nemzeti Szalon címû tárlat megnyitóján a Mûcsarnokban 2024. május 10-én. (MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé, hanem Magyarországé. A vidék, azon belül is Debrecen fejlesztése nem függ a fővárosi vezetéstől. Az nem budapesti ügy, hanem az ország gazdasági érdeke” – válaszolta a Népszava kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

A lap azért kérdezte erről a tárcát, mert az országjárásra indult Lázár János tárcavezető több helyen is elmondta, hogy az Orbán-kormány Debrecenben építené fel az új Közlekedési Múzeumot. Indoklása szerint „magaskultúrát is lehet a keleti országrészbe vinni". A minisztérium ugyanakkor nem válaszolt a lapnak a költségekre és a helyszínre vonatkozó kérdésére, viszont megjegyezte: „Magyarország és a magyar nemzet fővárosa Budapest, amelyet folyamatosan fejleszt a kormány, csak úgy, mint az ország minden más területét is”. A válaszlevélből kiderül az is, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter javasolta az Orbán-kormánynak, hogy az új Közlekedési Múzeum Debrecenben épüljön föl. A kabinet ezt a javaslatot első olvasatban megtárgyalta, döntés azonban még nem született az ügyben.

A lap szerint az új múzeum épület felépítésének, a gyűjtemény odaköltöztetésének költsége mintegy 150-160 milliárd forint. A projektet Lázár szerint valahol a BMW-gyár közelében lehetne megvalósítani. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánynak Budapesten kell felépíteni a múzeumot, amelynek tervezésére már 16 milliárd forintot költött. Vitézy Dávid, a közlekedési múzeum előző igazgatója, jelenleg főpolgármester-jelölt pedig Budapestnek küldött újabb hadüzenetként értékelte Lázár bejelentését, ami mellett szerinte sem szól semmilyen észérv.