A Telekomnál is komoly díjemelés várható

A Telekomnál is komoly díjemelés várható

Fotó: Pxhere.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Inflációhoz igazodó díjemelés jön a nagy magyar mobilszolgáltatóknál. Korábban egy olvasó jelezte a 24.hu-nak, hogy a Vodafone 9,39 százalékos inflációkövető díjkorrekciót fog felszámítani, aminek következtében az internet havidíja 5490 forintról 6 ezer forintra emelkedik, a tv-előfizetése pedig 7100 forint helyett havi 7420 forintba fog kerülni.

A Vodafone után most a Telekom is komoly díjemelésre készül – írja a 444.hu. A Magyar Telekom közleménye szerint 2023. március 1-től 14,5 százalékos inflációkövető díjkorrekciót hajt végre a Magyar Telekom, a Központi Statisztikai Hivatal által 2022. évre vonatkozóan megállapított és közzétett éves fogyasztói árindex változással megegyezően.

A Telekom szerint a korrekcióra azért van szükség, hogy a szolgáltatásaik minőségét és biztonságát folyamatos növelni tudják különböző értéknövelő beruházások által. Ilyen beruházás például a hálózatfejlesztés. Továbbá hozzátették, hogy az elmúlt években figyelmen kívül hagyták az inflációt a díjazásban, holott az őket is érintette.

Az első emelt összegű számlát az üzleti vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek márciusban, a lakossági vezetékes, lakossági mobil- és üzleti mobil-előfizetők pedig áprilisban kapják meg.

A Vodafone Magyarország egyébként úgyszintén megerősítette a díjemelés tényét. A cég sajtóosztálya arról tájékoztatott, hogy 2023. január 2-tól automatikus díjkorrekciót alkalmaznak lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleiknél is.

A 24.hu-nak nyilatkozó távközlési piaci szakértő elmondta, hogy a pontos kifejezés nem is az áremelés, hogy a díjkorrekció. A háttérben az áll, hogy 2018-ban életbe lépett az egységes EU-s hírközlési kódex irányelve, amely teljesen átírta a korábbi szabályokat, és megteremtette annak lehetőségét is, hogy a távközlési szolgáltató egyoldalúan, de indoklással módosíthassa az ÁSZF-ét, azzal, hogy a határozott idejű szerződéseknél is biztosítja a felmondás lehetőséget az ügyfeleknek. Egyoldalú módosításra korábban nemigen volt a szektornak lehetősége.

A Yettelnél már a tavalyi ÁSZF-be bekerült az inflációkövető díjkorrekció, amit Telekomhoz hasonlóan ők is a KSH jelentése után fognak bevezetni, de a Telekommal ellentétben 60 napon belül.