A tervezettnél hamarabb készül el az M3-as metró Deák téri állomása

A tervezettnél hamarabb készül el az M3-as metró Deák téri állomása

Fotó: magyarepitok.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Januártól a Deák Ferenc téren és a Ferenciek terén is megállnak a metrószerelvények az M3-as vonalán. 2023 elején a többi négy állomás is elkészül a Swietelsky Építő Kft. kivitelezésében – olvasható a Magyar Építők honlapján. A tájékoztatás szerint a korábban tervezettnél hamarabb veheti birtokba az utazóközönség az M3-as metróvonal legforgalmasabb állomását. 

Az M3-as metróvonal teljes rekonstrukciója alatt elsőként, 2019 tavaszán az északi szakasz (Újpest-központ és Lehel tér) készült el, a déli szakaszt (Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest) pedig 2020 októberében adták át a forgalomnak. 

A 9 állomást magába foglaló középső szakasz felújítása 2019 novemberében kezdődött, amelynek három, megújult állomása (Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) 2022 májusában nyílt meg az utasok előtt. Az állomások újjászületése a Lehel tértől a Nagyvárad térig a Swietelsky Építő Kft. kivitelezésében valósul meg, a vasúti sínrendszert pedig az azonos konszernhez tartozó, külön irányítású Swietelsky Vasúttechnika Kft. építi ki. 

A korábbi tervek szerint a hat állomást 2023 tavaszán, egyszerre adták volna át. A BKV Zrt. M3-as metróvonal rekonstrukciójának hivatalos oldalán olvasható új ütemezési terv szerint ebben a sorrendben nyílna meg az utolsó hat állomás:  

  • Deák tér – Ferenciek tere: 2023 január  
  • Arany János utca – Nyugati pályaudvar: 2023 március 
  • Nagyvárad tér – Lehel tér: 2023 május 

Az átütemezésről a beruházó BKV Zrt. és a BKK kezdeményezett egyeztetéseket a kivitelezővel és hamarosan megszületett a közös megállapodás: a Swietelsky ugyanis a kapacitások átcsoportosításával vállalta a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere állomások tervezettnél korábbi átadását. 

Címkék: BKV, Swietelsky, M3 metró

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.