„A videó nem csak a fiatalok játszótere”

„A videó nem csak a fiatalok játszótere”

Komlósi Orsolya (Fotó: Palantír)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk volt a médiatámogatója annak a New Era – New Adventure fórumnak, ahol kelet-közép-európai civil szervezetek kaphattak kommunikációs ötleteket filmes szakemberektől. A Palantír Film Alapítvány igazgatója, Komlósi Orsolya mesélt nekünk az eredményekről és a további tervekről.

– Milyen előzmények után szervezték meg a New Era – New Adventure fórumot?
– A Palantír Film Alapítvánnyal korábban is tartottunk  képzést civil szervezetek munkatársainak, és már ott bebizonyosodott, hogy ezeknek a szervezeteknek több fronton is helyt kell állniuk. Emiatt nem tudnak eljutni egy-egy projekt megvalósítása során odáig, hogy mások, és főképp a társadalom számára hasznos eredményeiket a megfelelő kommunikációs eszközökkel  közkinccsé is tegyék. Több nemzetközi workshopot is tartottunk, és ezeknek a tapasztalata hasonló volt, ezért dolgoztuk ki korábbi visegrádi partnereinkkel összefogva a New Era projektünket, amely a szervezetek kommunikációját hivatott segíteni.

Emellett részt vettem a DocSociety Impact Lab kurzusán, ahol dokumentumfilmesek témafejlesztésén kívül arról is sok szó esett, hogy egy filmnek mi a célja, hogyan tud hatást gyakorolni a nézőkre és így egy-egy mellőzött üggyel a közvélemény ingerküszöbét is elérni. Ezt a tudást hasznosítottam a mostani projekt során is.

Egy érzelmes kép többet mond minden szónál | Magyar Hang

Mennyivel könnyebb megnyerni az embereket egy bántalmazásellenes kampányra, mint egy méhtartással foglalkozó civil szervezet ügyének? Mit tanulhat egy a borsodi szegénységben élőket segítő NGO a hallássérült gyerekekkel foglalkozóktól? Az egyik legfontosabb mindig a jó marketing. Személye válogatja, kinek a szívügye lesz a madárfigyelés, kinek a méhek vagy a leszakadó rétegek.

– A résztvevőknek több fordulón is keresztül kellett menniük. Mi volt ezeknek a célja?
– A New Era New Addventure-projekt keretében először képzést szerveztünk, aminek célja az volt, hogy a civilek kezébe olyan marketingeszközöket adjunk, amelyekkel könnyebben érvényesülhetnek a nyilvánosság előtt. A videó nemcsak a fiatalok játszótere vagy a nagy multik drága eszköze, a nonprofit terület misszióját is gyorsan, könnyen továbbíthatja az emberekhez. Kutatások is egyértelműen kimutatták, hogy a fotós, videós tartalmak a leghatékonyabbak. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a civil kezdeményezések és eredményeik alulreprezentáltak a médiában, még akkor is, ha munkájuk gyakran vezet úttörő mozgalomhoz vagy az emberek szükségletein alapuló hasznos ötletekhez.

A New Era New Adventure egy olyan új, innovatív kezdeményezés Magyarországon, ahol civilek első kézből, filmes szakemberektől sajátítottak  el vizuális kommunikációs technikákat és szereztek gyakorlatot online kommunikációban. A képzés segítséget nyújtott a szervezeteknek abban, hogy tevékenységüket, céljaikat újszerűen, figyelemfelhívó módon mutassák be a társadalomnak. Hiszen – ahogy erről korábban is szó esett – a vizuális tartalmat értelmezzük a leggyorsabban, ezért a vizualitás, mint marketingeszköz kihagyatatlan.

A pályázatra elképesztő mennyiségű jelentkezés érkezett minden résztvevő országban, úgy tűnik, hogy szükség van az efféle összefogásra. Végül a 68 civil szervezetből itthon 8 képviselőit választottunk ki, akik részt vehettek a képzésen. Lengyelországban, a partnerek számára is meglepő módon 113 szervezet jelentkezett, Szlovákiában és Csehországban is hasonló volt az arány.

– Milyen eredménnyel zárult a fórum?
– A projektnek több eleme is volt, a képzés, filmkészítés és végül a Pitch Fórum. Ezeket együttesen érdemes értékelni. Elképesztő szemléletváltással találkoztunk a résztvevők munkája során. Nemcsak azzal voltak tisztában a fórum résztvevői, hogy mit akarnak előadni, hanem, abban is jók voltak, hogy hogyan tudják a történeteikre felhívni a figyelmet. A meghívottak – külföldi és magyar szakemberek, producerek, a Kino Visegrad képviselője stb. – kérdéseiből is kitűnt, hogy a témák érdekesek és szívesen tudnának róluk többet.

Az is eredménynek tekinthető, hogy az elkészült kisfilmeket a szervezetek nem csak a fórumon tudták a prezentációjuk vizuális megerősítésére használni, hanem a kampányaikban, a szervezetük mindennapi munkájába is építeni tudnak rá a jövőben. Sok visszajelzést kaptunk filmesektől, producerektől is, akik fantáziát láttak a történetek továbbmesélésében.

„A berlini fal leomlása után mintha elveszett volna az érdeklődés" | Magyar Hang

Nagyjátékfilmeseknél ritkábban látható mostanában az a fajta kreatív merészség, mint a rövidfilmet készítőknél - erről beszélt lapunknak Mathieu Lericq. A Kino Visegrad képviselője a New Era - New Adventure fórumra érkezett, ahol közép-európai civil szervezetek képviselői ismerkedhettek meg, illetve kaphattak marketingtanácsokat filmesektől.

– Mik a további tervek, számíthatunk-e évente hasonló fórumokra?
Legelőször is szeretnénk a projekt tanulságait összegezni, begyűjteni a résztvevőktől, vendégektől, partnereinktől a visszajelzéseket és ehhez igazítani, kialakítani a következő New Era Fórum struktúráját és szakmai tartalmát. Nagyon sok lehetőség van abban, ha ezt a fórumot évente megrendezzük. Új történetek kerülhetnek a vászonra, a civil szervezetek képviselői számára a szélesebb közönség elérése is egy reális elképzelés lehet. Hosszú távon a filmek és a civilek által képviselt ügyekben is változást lehet elérni. Persze ezek általánosságok, de az első fórum után leginkább a víziónkat lehet megfogalmazni és aztán majd dolgozunk rajta.

– Milyen filmek születhetnek a jövőben?
Főleg a dokufilmesek fiatalabb generációja érdeklődött a rendezvény iránt, és olyan producerek, akik nemzetközi térben dolgoznak, és nem ismeretlen számukra a film társadalmi kérdésekben figyelemfelkeltő szerepe. Milyen filmek születhetnek? Erre én is kíváncsi vagyok, mi most azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy összehozzuk több terület szakmai képviselőit, akiknek szerintem nagyon sok közük van egymáshoz és közösen sokkal többet érhetnek el, mint külön-külön. A New Era Fórum nélkül nem lenne lehetőségük kérdezni egymástól. Abban bízom, hogy elindul egy hosszú távú együttműködés közöttük, aminek az is az eredménye lehet, hogy elkészül egy díjnyertes film. Mi mindenképp szeretnénk tudni arról, hogy mik a terveik, létrejött-e együttműködés és természetesen igyekszünk is segíteni, ha szükségük van rá. A képzésen kapott szemléletváltástól pedig azt várjuk, hogy a továbbiakban nagyobb hangsúlyt fektessenek a vizualitásra, a projektjeik költségvetésében szerepeljenek minőségi anyagokra szánt pénzek és az elkészült anyagokat tudatosan használni is tudják – a társadalom javára.

A májusi New Era Pitch fórumon a nyolc civil szervezet – két-két magyar, szlovák, cseh és lengyel csapat – mutatkozott be: InDaHouse (HU), Meseszó Egyesület (HU), Cseh Ornitológiai Társaság (CZ), IQ Roma Service (CZ), Méhek földje (SK), Nepočujúce dieťa (SK), Stowarzyszenie Big Picture (PL), Centrum Rozwoju NoDrama (PL)