Áder Jánosnak van véleménye a fakitermelés megkönnyítéséről

Áder Jánosnak van véleménye a fakitermelés megkönnyítéséről

Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról egykori iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban 2019. december 7-én. (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áder János korábbi köztársasági elnök egy podcast beszélgetés keretein belül fogja majd kifejteni a véleményét a közeljövőben a fakitermelést megkönnyítő új szabályokról – ezt az ATV Híradójával közölte a volt államfő által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány. A szervezet azt is hozzátette, hogy megalakulásuk óta elkötelezettek a fenntarthatóság és a természet megóvása mellett.

Az energiaválsággal indokolta a kormány, hogy könnyítenek a fakitermelést érintő szabályokon. Ezt azonban igen sokan kritizálták, többen is erődirtásokról beszéltek. Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa például azt mondta lapunknak, hogy ezzel teljesen tönkreteszik a természetvédelem előző negyven-ötven évben elért eredményeit. A WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője, Gálhidy László pedig arról beszélt, hogy bár a jelenlegi vészhelyzetben a megnövekedett faigény kielégítése indokolhatja a többlet-kitermelést, ennek mértéke nem léphet át egy határt anélkül, hogy erdeink komolyan károsodjanak.

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára eközben a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy ez a rendelet kizárólag kizárólag vészhelyzet esetére készült. – A rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – fogalmazott. Később azt is elismerte, hogy már eleve az energiaellátási problémák folyamatosan növelik a tűzifa iránti keresletet, a lakosság egy része pedig igyekszik tartalékolni a tüzelőből. Vagyis, ha az energiakrízis ősszel sem rendeződik, a tűzifa iránti kereslet sem fog csökkenni.