Karácsony Gergely: Heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét

Karácsony Gergely: Heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét

Karácsony Gergely főpolgármester a Szabadság! Érted tüntetésen 2023. október 23-án, Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabadság! Érted címmel hirdettek demonstrációt október 23-án kora estére diák- és oktatási szervezetek, valamint a fővárosi önkormányzat Budapestre, hogy emlékezzenek 1956 dicsőségére és álljanak ki a jövőért. Felszólaltak a Tanítanék Mozgalom tagjai és Karácsony Gergely főpolgármester is.

A Hősök terén fél öt után kihúzták egy mintegy 50-60 méter hosszú magyar zászlót, mellyel vonulni fognak – jelentette tudósítónk. A helyszínen sokan sorban álltak, hogy részt vegyenek a hétigenes alternatív oktatási népszavazáson (7IGEN), melyen délutánig a szervezők tájékoztatása szerint már több mint 13 ezren voksoltak. A gyülekező alatt szórványosan álltak az emberek, zászlókkal, molinókkal, táblákkal.

17.10 körül elindult a tömeg eleje a Hősök teréről. A Lendvay utcában rohamrendőrök állnak. A program szerint elhaladnak majd a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt, hogy emlékezzenek a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokról, majd az orosz nagykövetség előtt, hogy emlékezzenek az 56-os vérengzésre. Az utolsó megálló pedig az Andrássy út 60. (Terror Háza Múzeum) lesz, hogy mécsesgyújtással emlékezzenek meg a diktatúra áldozatairól. Egy korhű katonai teherautó vezeti a tömeget. Fiatalok vannak elől, „Demokráciát”, „Szabad oktatást” – skandálták.

„Elegünk van” – skandálták ezt követően, sokan kinéztek az ablakokból is – jelentette tudósítónk, amikor a Szondi utcánál jártak. Fél hatkor a Kölcsey gimnázium elé ért a tömeg, ahol azt kiabálták, hogy a sztrájk alapjog. Emellett megemlékeztek a kirúgott tanárokról. Itt beolvasták egy kölcseys tanár, Tóth Bence üzenetét, akinek már csak nyolc napja van és elhagyja az oktatást. Azt írta, hogy amikor öt tanártársát polgári engedetlenség miatt elbocsátották tavaly szeptemberben, már akkor tudta, hogy el fogja hagyni a pályát. Szerinte Pintér Sándor belügyminiszternek el kellene gondolkodnia az elégedetlenség okán. Felharsant a „Pintér, takarodj” is.

Pankotai Lili is megjelent egy megafonnal, az állami tévé próbált vele kis interjút készíteni. A tüntetők meglátták őket és elkezdték skandálni, hogy „Hazudik a tévé!”. Ekkor az orosz nagykövetség elé értek, felhangzott a „Ruszkik, haza!”. Itt volt a legtöbb rendőr eddig, rohamfelszerelésben, hermetikusan lezárták az épületet – jelentette tudósítónk. Ott csak mintegy két percre állt meg a tömeg és ment is tovább.

Tudósítónk becslése szerint tízezres lehet a tömeg, hosszú percekig vonultak el mellette és nem lehetett látni a végét. Munkatásunk Hiller Istvánt, az MSZP oktatáspolitikusát, volt oktatási és kulturális minisztert látta az imént az Oktogonon. Tudósítónk pont látta, amint egy járókelő odakiabált két tanárnak, hogy „túl jó dolgotok van, szemétláda banda”, aztán elrohant. A menet eleje közben hat óra után néhány perccel elért az Oktogonra. A színpadon elsőként Örkény Istvántól olvastak fel egy idézetet, majd megkérdezték, hogy van-e a ömegben, tanár, diák, közszolgálati dolgozó, mire üdvrivalgás tört ki.

„Ti vagytok a pesti srácok örökösei és ti vagytok a mi jövőnk”

Ezt követően egy Jordán Tamás által írt rövid jelenetet adtak elő Fodor Tamásék. Pöli-Oláh József, a Méltóságot a Romáknak alapítója, szociális munkás arról beszélt, hogy bár hatszáz éve élnek romák Magyarországon, mégse kerül szóba soha, hogy ők is életüket adták 1956-ban. „Harcoltunk az ország szabadságáért, függetlenségéért, építettük az országot. Emlékezzetek a fekete vonatokra, azokra a munkásokra, akik vidékről jöttek fel és építették az országot és Budapestet”. „Ott nincs szabadság, ahol a szegényeket üldözik és nem a szegénységet” – fogalmazott. Hozzátette: az nem szabadság, hogy bár 2004 óta kamionnal érkezik az uniós pénz Magyarországra, még mindig 680 nyomortanyán él 200 ezer magyar állampolgár, főleg cigány, ahol nincs út, áram.

Ezt követően a Civil Bázis képviseletében Máté Barbara és Vágó Csaba következett. „Itt vannak a civilek, akik különböző ügyek miatt, de összefogva állnak a színpadon, hogy változást érjenek el. Jegyezzék meg, akiknek kell, hogy számukra a feladás nem opció és ő hisz egy civilek által elért változásban” – fogalmazott Máté Barbara.

Iványi Gábor is felment a civilek mellé a színpadra, zúgott a „Nem hagyjuk”. Ő mindenkinek szép estét kívánt és megköszönte a szolidaritás hangját és a tetteit is. Megköszönte a résztvevő diákok tiszta arcát, hangját és szívét. „Ti vagytok a pesti srácok örökösei és ti vagytok a mi jövőnk” – mondta a fiatalokhoz szólva. Vágó Csaba arról beszélt, hogy segíteni kell Iványi Gáboréknak, segíteni kell az akkukárosult városoknak, de feladat a méltó élet biztosítása mindenkinek, és a demokrácia helyreállítása. Máté Barbara kért mindenkit, csatlakozzon valamelyik civil szervezethez, és érjen el változást. A feladás nem opció, ismételte el többször.

„Tanítani jó, tanítani menő és le ezzel a diktatúrával”

A Tanítanék Mozgalom arcai léptek színpadra, a kirúgott Törley Katalin, valamint a felmondó Pilz Olivér és Berta Kata. Törley Katalin arról beszélt, hogy a kormány bűnös azért, amit az oktatással és a gyermekekkel tesz, és ma is a polgári engedetlenséget választaná, ha még a pályán lenne. Mókásnak tartotta, hogy a tankerületi vezetők dönthetnek az iskoláknak szánt adományok elfogadásáról, miközben jelenleg is három tankerületi vezető ellen zajlik büntetőeljárás sikkasztás gyanújával. „Milyen miniszterelnök az, amely egy olyan háborús bűnössel parolázik, akinek országa 1849-ben és 1956-ban is leverte a forradalmunkat” – tette fel a kérdést. Mindenki célkeresztbe kerül, aki fel meri emelni a szavát a kormánnyal szemben, de ha együtt állunk ki, akkor nem tudnak levadászni minket – fogalmazott.

Pilz Olivér azt mondta, nem írta alá a státuszváltást, az utolsó négy napját tölti – mondta. Nem így tervezte, szeret tanítani, hiányoznak a diákjai, de elege lett abból, ahogy a közalkalmazottakkal bánik a hatalom. Mindhárman ugyanazt mondták, célkeresztbe kerültek, de nem hallgathatnak és a kormány bűnös. „Tanítani jó, tanítani menő és le ezzel a diktatúrával” – üzente búcsúzóul még Törley.

Karácsony Gergely: Budapesten ma nem az ellenzék, hanem a budapestiek vannak hatalmon

Ezt követően több zenei és verses betét következett, majd fél órán keresztül, ami alatt többen el is mentek – jelentették tudósítónk. 8 óra előtt pár perccel lépett színpadra Karácsony Gergely főpolgármester, akit nagy taps fogadott. A szabad magyarokat, Budapestet és Magyarországot köszöntötte kezdésül. „Október 23. a köztársaság ünnepe, azért vagyunk itt, mert nem engedünk '56-ből és '89-ből, és abból sem, hogy hazánk egyszer a szabad és egyenlő polgárok közös otthona, köztársaság legyen” – mondta. Az '56-osok bátrak voltak, nem rajtuk múlt, hogy elbukott a forradalom – tette hozzá. Ahogy egymással bánunk, az a hazánk, és ez a demokrácia lényege – mondta.

„Nemzeti összetartozás csak akkor lehetséges, ha senki semmilyen ideológia mentén nem akarja megmondani senkinek, hogyan kell szeretni a hazát” – tette hozzá Karácsony Gergely. 1989 és 2010 között volt a harmadik köztársaság, ami bámulatos és izgalmas időszak volt, amikor senkit nem zártak ki a nemzet fogalmából. Reményteli időszak volt, de elbukott, mi buktattuk meg, már nem hittünk benne eléggé” – fogalmazott. Mára az állam köztársaság helyett részvénytársaság lett, magánérdekeket képvisel. De a köztársaság valójában nem szűnt meg, csak illegalitásba vonult, ott van például a civilek és a tanárok mozgalmában, akik nem hagyják veszni a gyerekeket. Éljenek a tanárok! Éljenek a diákok is, akik kiállnak a tanáraikért” – mondta.

Budapest köztársaság maradt és túlélik a nehéz időket. Az a hazánk, ahogy bánunk egymással, Budapesten ezért védik a rászorulókat, ezért tekintik a budapestieket felnőtt polgároknak – mondta. Budapesten ma nem az ellenzék, hanem a budapestiek vannak hatalmon – mondta Karácsony, aki szerint a budapesti köztársaság erős és megingathatatlan, ez ad reményt, hogy lesz még magyar köztársaság. Hozzátette, úgy tudjuk megőrizni az értékeinket, ha lebontjuk a falakat és hidakat építünk, civilek és pártok között, ez a rendezvény is egy híd a civilek és az önkormányzatok között. Ez fontos, de még nem teljes, a köztársasági oldal pártjainak is csatlakozni kell hozzá, de ők azzal vannak elfoglalva, ki köztük a legnagyobb kicsi. Szerinte a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választások egy napon rendezése egy csapda, amibe nem szabad belesétálni. Ezért bejelentette, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. Azzal, akivel lehet. A köztársaság ügye a nemzet fővárosában sikerre van ítélve – mondta. Éljen a szabadság, éljen a haza, éljen Budapest – zárta beszédét Karácsony Gergely.

Ezt követően az Egységes Diákfront és az Adom Diákmozgalom képviselőit szólították a színpadra. Mindenkinek felhívták a figyelmét a 7IGEN alternatív oktatási népszavazásra. „Mi vagyunk az új generáció és együtt veletek elhozzuk a dagályt” – mondták, hozzátéve: a változáshoz azonban mindenkire szükség van, és egységes társadalmi szolidaritás kell.  „Várjuk meg, míg lerohad a narancs, vagy kifacsarjuk, ha egyszer már megérett rá?” – kérdezték, majd a tömeggel együtt skandálták, hogy „mocskos Fidesz”. A résztvevőket pedig arra kérték, hogy folytassák. Ezt követően a Himnusz közös eléneklésével véget ért a rendezvény.