Akár csak Lázár János, úgy az agrárminiszter szerint sincs szükség ennyi külföldi üzletláncra

Akár csak Lázár János, úgy az agrárminiszter szerint sincs szükség ennyi külföldi üzletláncra

Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2021. január 18-án. 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére a Közös Agrárpolitika (KAP) uniós és hazai forrásai révén 2027-ig. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy István agrárminiszter egyetért Lázár Jánossal, a Fidesz háttérbe vonult politikusával abban, hogy a hazai élelmiszeripar 80 százalékát nemzeti kézbe kellene vonni, és hasonlóan nemzeti tulajdonba kellene venni az élelmiszer-kiskereskedelmet is. Nagy István a Növekedés.hu-nak adott interjúban a felvetésre azt mondta, stratégiai fontosságú kérdésnek tartja a kiskereskedelmet. – Jelenleg olyan mértékű nyereség képződik a szektorban, majd ezt követően hagyja el az országot, amit nem lehet annyiban hagyni – fogalmazott.

Mint mondta, ez több előnnyel is járna. Nagy István szerint ugyanis ezeket a forrásokat további fejlesztésekre lehetne fordítani. Másrészről pedig „mennyivel kiszámíthatóbb lenne a gazdaság tervezése, ha tudnánk, hogy a kereskedelemnek mire mekkora szüksége van” – tette hozzá. Ezen kívül az áringadozás is kivédhetőbb és a piac is egyszerűbben szabályozható lenne, ha a kiskereskedelem nagyobb hányada lenne magyar kézben – magyarázta.

Lázár János tavaly decemberben az online megtartott „Agrárszektor Konferencia 2020” nevű rendezvényen beszélt arról, hogy a kormány tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása az országból. A jelenleg a mezőhegyesi ménesbirtokért kormánybiztosként felelős Lázár az Agrárszektor.hu tudósítása szerint azt mondta, hogy a cél érdekében nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. „Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem” – indokolt az egykori miniszter.