Aláírásokat gyűjt a pécsi városvezetés, hogy kapják vissza a teljes gépjárműadót

Aláírásokat gyűjt a pécsi városvezetés, hogy kapják vissza a teljes gépjárműadót

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aláírásgyűjtést indít a pécsi városvezetés, hogy hadd kapják vissza a gépjárműadó negyven százalékát, amit 2020-ban elvont tőlük a kormány. Ezt akkor a járvány elleni védekezésre a kormány magához vonta. Illetve kérik a lakosság támogatását ahhoz is, hogy további hitel-visszafizetési moratóriumot kaphassanak. Utóbbi igényre a minisztérium nemet mondott.

Péterffy Attila, Pécs ellenzéki polgármestere a szerdai, pécsi sajtótájékoztatón arról beszélt, nem számoltak a koronavírus-járvány hatásaival, ahogy egyes kormányzati intézkedésekkel sem. Nem számítottak rá, hogy az iparűzési adó drasztikus csökkentéséről döntenek majd, ahogy a gépjárműadó negyven százalékának elvonására sem. Ezt a településvezetés a pécsi utak felújítására fordítani. Azt sem gondolták volna, hogy ingyenessé válik majd a parkolás, ahogy az inflációt sem tudták előre bekalkulálni. Mindez 2020-ban 3,4 milliárdos bevételkiesést eredményezett, viszont a közös teherviselés jegyében nem kértek kormányzati kompenzációt. Egy évvel később viszont már igen. Akkor 5,77 milliárdos kiesés után kaptak is 2 milliárdos iparűzésiadó-kompenzációt, illetve egymilliárdot szereztek a reptér üzletrészének értékesítéséből. Viszont a két év alatt így is összejött hatmilliárdos lefedetlen kompenzációs igény, majd idén újabb hatmilliárd.

Péterffy szerint amikor 2019-ben a városvezetésre vállalkoztak, tudták, hogy a korábbi önkormányzat által felvett hitel nagy részét nekik kell majd visszafizetniük. Azt viszont nem tudták, a járvány miatt mi vár rájuk. Ezért nem ajándékot kérnek, hanem levegőt – jelentette ki.

A sajtótájékoztatón felszólaló Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint ha lesz kormányváltás, helyreállítják az önkormányzatiságot. Lesz euróbevezetés, csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, és minden település kap majd kompenzációt – sorolta. Elmondása szerint amit a fideszesek már megkaptak, azt kormányváltás esetén Pécs is meg fogja, így tehát azonnal lesz 1,4 milliárdjuk.

A sajtótájékoztatón ekkor bekiabált egy férfi, hogy „csak a Mi Hazánk!”, mire a kormányfőjelölt azt mondta, „a tegnapi naptól tudjuk, hogy a nácik is csak a Fideszt támogatják”. Hódmezővásárhely polgármestere Bayer Zsoltról kezdett beszélni, aki szerinte „maga sem teljesen érintetlen ebben a szélsőségben”, és „kifejezte, hogy a Mi Hazánk-os aláírásokat is majd a Fidesz fogja összegyűjteni”. Szerinte ők az ellen a blokk ellen küzdenek, ahol minden szélsőség megtalálható, és korábban rosszul fogalmazott, amikor az általuk képviselt kommunistákról és fasisztákról beszélt.

Bayer a Váltsuk le Gyurcsányt! című cikkében egyébként nemcsak a Mi Hazánkról beszélt. Azt írta: „Most szombattól egy kormánypárti, vagyis az eljövendő, normális Magyarország pártján álló választópolgár mindenekelőtt aláírja a Fidesz–KDNP jelöltjeinek kopogtatócéduláját. Ezt követően pedig aláírásával támogassa a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Munkáspárt–Iszomm pártszövetség, a Gattyán György-féle politikai alakulat jelöltjeinek indulását is. Ez teljesen törvényes, legitim megoldás. Csak arra figyeljünk, hogy ne tévesszenek meg bennünket a baloldali összefogás aláírásgyűjtői, szigorúan ellenőrizzük, kinek is gyűjtik a kopogtatócédulát valójában. Lehessen ott a rajtnál mindenki, induljon el mindenki, aki akar. Ebben segítsük a felsorolt pártok jelöltjeit a saját jelöltünkön kívül. Ugyanis – talán már mondtam – a tét hatalmas. Hiszen most ellenzéket válthatunk. Nem mellesleg: a tét a hazánk.” A Mi Hazánk elnöke viszont a Spirit FM-en arról beszélt, hogy köszönik, jól állnak, nincs szükségük a Fidesz segítségére.