Állatkínzás miatt indult eljárás a soproni férfi ellen, aki kirakta tengerimalacait

Állatkínzás miatt indult eljárás a soproni férfi ellen, aki kirakta tengerimalacait

Tengerimalacok. Képünk csak illusztráció. (Fotó: Jiří Suchý / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kutyasétáltatás közben két gazdátlan tengerimalacot talált az aljnövényzetben egy soproni nő Fertőboz közelében, ezért feljelentést tett még 2022. október 26-án – számolt be róla a Nyugat.hu. A rendőrség állatkínzás vétsége miatt indított büntetőeljárást.

Az eljárás során sikerült beazonosítani az állatok gazdáját. A 45 éves soproni férfi kihallgatása során arról beszélt, nem talált új gazdát a tengerimalacoknak, ezért döntött úgy, hogy Fertőboz külterületén, egy bokros részen elengedi őket. Tettét beismerte és nagyon megbánta.

A Soproni Rendőrkapitányság a nyomozást vádemelési javaslattal zárta, amit január 6-án a Soproni Járási Ügyészségnek megküldött.

A rendőrök arra is felhívták a figyelmet, állatkínzás bűncselekményét követi el az, aki:

• „gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

• gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

• a büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

• A felelős állattartás erkölcsi kötelessége minden embernek, ami azt jelenti, hogy a gondozásában álló állatoknak az életszükségleteihez és életkörülményeihez szükséges feltételeket biztosítania kell!”