Amivel Orbánnak szembe kell néznie

Amivel Orbánnak szembe kell néznie

Budapest, 2019. szeptember 29. Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy lista vagy két lista legyen-e 2022-ben az ellenzéki oldalon? – a vita már megkezdődött, szólnak érvek mindkettő mellett. Az érintett pártok politikusaival beszélgetve arra próbáltunk választ találni, vajon melyiknek nagyobb a realitása.

Részletek a Magyar Hang január 17-i (2020/3.) számában megjelenő riportunkból.

Korainak tűnhet 2020 elején, hogy az ellenzéki pártok már most a két év múlva esedékes országgyűlési választásokra állítandó listák számával foglalkoznak, de valójában nem az. Tisztáznivaló ugyanis akad bőven.

(...)

Hogyan tovább, összefogás? | Magyar Hang

Az MSZP már hetekkel ezelőtt, Gyurcsány Ferenc pedig az új év első napjaiban jelentette be, hogy közös egyéni jelöltekkel, közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel kell majd 2022-ben kiállni a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben. Ezzel együtt a közvéleményben megjelent egy másik forgatókönyv, amely – kiküszöbölve az ellentéteket – két listáról szólt: egy MSZP–DK–Párbeszéd-, illetve egy Momentum–Jobbik–LMP-listáról.

A szocialisták és a DK-sok legfontosabb érve az „egy az egy ellen” konstrukció sikeressége, de azért más érvük is van. Ha ugyanis még a listában sem tudnak megegyezni a pártok – mondták –, hogyan lennének képesek elhitetni a választókkal, hogy a közös kormányzás működhet.

(...)

Kulcskérdés, hogyan dönt a Momentum, ám a párt politikusaival folytatott beszélgetésekből az derült ki, hogy egyelőre nem akarnak állást foglalni. Információink szerint azonban egy belső mérésükből az derült ki, hogy szavazóik valamivel elutasítóbbak a Jobbikkal szemben, mint a DK-val.

Orbán bosszúja lesújt rátok | Magyar Hang

(...)

A Jobbik esetében is ugyanúgy kérdőjeles egyelőre, nyitottak lennének-e egy közös listára az MSZP-vel és a DK-val. (...) A pártban létező álláspont – és Jakab Péter frakcióvezető is ezt vallja –, hogy a kormányváltáshoz minden kormánykritikus szavazóra szükség van, ehhez pedig olyan politikusok kellenek, akik nem megosztják a társadalmat – még az ellenzéket is –, hanem „képesek újraegyesíteni a nemzetet”.

Mivel érvel még a baloldal a közös lista mellett? Mi tolhatja a Momentumot az egy lista irányába és mi az, ami inkább ellene szól? Milyen irány rajzolódik ki a Jobbik kommunikációjából? Lehet-e közös miniszterelnök-jelölt? Működhet-e az előválasztás a kormányfő-jelölt esetében? A válaszokat megtalálja a Magyar Hang január 17-én megjelenő 2020/3. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/3. számban? Itt megnézheti!