Arcfelismerő szoftverrel is igazoltathatnak a rendőrök elsejétől

Arcfelismerő szoftverrel is igazoltathatnak a rendőrök elsejétől

Szondáztató rendőr (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fényképet is készíthetnek a rendőrök május 1-től azokról, akik nem hajlandók igazolni személyazonosságukat – számolt be az Amnesty International közleménye alapján a 444.hu. A fotót lefuttathatják egy arcképelemző rendszeren, amely összevetheti azt a hivatalos nyilvántartásokban szereplő felvétellel. A szervezet szerint erre a 2019. december 10-én elfogadott salátatörvény ad felhatalmazást.

Az arcképelemzés folyamatának részletes szabályait már korábban, 2015-ben kidolgozták a 2015. évi CLXXXVIII. törvényben és a Belügyminisztérium 78/2015. (XII. 23.) rendeletében. Ezek szabályozzák az arckép profil létrehozását, ami egy, a képből képzett alfanumerikus adatsor. A rendszer az igazoltatáskor készített képből is arckép profilt képezne, amelyet aztán a BM arcképelemző rendszere vet össze a tárolt arckép profilokkal.