Átlátszó: Bontják az uniós milliókból épült hatvani kerékpáros kalandparkot

Átlátszó: Bontják az uniós milliókból épült hatvani kerékpáros kalandparkot

Elektromos bicikli (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már bontják is azt a nettó 140 millió forintnyi uniós támogatásból épült biciklis kalandparkot Hatvanban, amit 2015-ben adtak át – számolt be róla az Átlátszó. A létesítmény fenntartási időszaka 2021. július 6-áig tartott, végül pedig az önkormányzat tavaly november elsején záratta be a parkot.

Bár a park biciklisek számára készült, a kritikák szerint egyes részei még a tapasztaltabb kerékpárosokra is veszélyt jelentettek. Például korábban a G7 arról számolt be, az átadó évében egy profi kerékpáros súlyosan megsérült. Az eset után vezették azt be, hogy kérvényt kellett kitölteni a kalandpark kinyitásához és használatához.

Mint az Átlátszó írta, közérdekű adatigényléssel kérték ki, hány biciklis használta a pályát fennállása alatt. A válasz szerint mindössze 55 látogató járt ott, vagyis mint megjegyezték, egy-egy kerékpáros 2,5 millió forintba került az uniós adófizetőknek. Sőt mi több, a nyitva tartás utolsó négy évben, 2018-2022 között mindösszesen egyetlen (!) ember használta a pályát.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy a hatvaniak nem maradnak így sem kerékpáros park nélkül. Ugyanis Horváth Richárd polgármester a bezárásról döntő önkormányzati ülésen már egy új park esetleges építésével kapcsolatosan is megosztotta tervét. – Amikor átadtuk a futópályát, akkor itt volt Révész Máriusz államtitkár úr. Ő tájékoztatott arról, hogy hamarosan megnyílik egy pályázat, ahol szintén lehet kerékpáros parkra pályázni. Biztos látott már mindenki olyan kerékpáros parkot, amit kicsik és nagyok rollerrel és kerékpárral is igénybe tudnak venni. Ilyen pályázat fog megnyílni. 45 millió forintos a pályázat és azt gondolom, hogy amikor megnyílik majd a pályázati ablak, akkor az önkormányzat erre pályázni fog – mondta.

Címkék: Hatvan, kalandpark