Átlátszó: csak a (vár)megyetáblák 36 millió forintba kerültek

Átlátszó: csak a (vár)megyetáblák 36 millió forintba kerültek

Heves vármegye határát jelző új közúti tábla a 23-as főúton Mátraballa közelében 2023. január 2-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a (vár)megyetáblák cseréje 36 millió forintba került, de az átnevezés teljes árát még a kormány sem tudja – írja az Átlátszó. Mint hozzáteszik, közel 62 ezer forintba került minden egyes tábla, amit a Magyar Közút Zrt. a megyék vármegyékre való átkeresztelése miatt cserélt újra.

A névváltást elrendelő tizenegyedik alkotmánymódosításról a kormány tavaly nyáron döntött, méghozzá ezzel az indoklással: „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik”. Csupán a megyehatárokon lévő táblákból országosan 714-et kellett módosítani, lecserélni, vagy átmatricázni. 

Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy a Magyar Közút Zrt.-től megtudja, mennyibe került az átnevezés miatti táblacsere. Az állami vállalat erre azt válaszolta, hogy 589 db megyetáblát cseréltek ki, ennek teljes összköltsége pedig bruttó 36 397 673 forint volt. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy az autópályák tábláit nem a Közút kezeli, ez lehet az oka annak, hogy a korábban ismert számnál kevesebb táblacseréről számoltak be. Ez a 36,3 milliós összeg persze elenyésző a névváltás miatt szükséges valamennyi kiadás végösszegéhez képest, az átnevezés teljes költségéről azonban eddig hiába kérdezték a kormányt. 

Címkék: vármegyetábla