Átmeneti győzelmet arattak a demonstrálók Szekszárdon

Átmeneti győzelmet arattak a demonstrálók Szekszárdon

Demonstrálók és egy munkagép Szekszárdon 2020. április 28-án (Fotó: Illés Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs az engedélyezett tevékenységek között, hogy el lehet menni tiltakozni – jelentette ki a szekszárdi polgármester, aki szerint a körbekerített park továbbra is építési terület marad. A tiltakozások hatására azonban a zöld területen történő építkezést egyelőre leállította. A fideszes polgármester és a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd két képviselője ma egyeztettek volna a továbbiakról, ám utóbbiak egy koronavírusteszt miatt nem tudtak elmenni a tárgyalásra.

A tiltakozások hatására átmenetileg felfüggesztettem az építkezést – jelentette ki Ács Rezső, Szekszárd fideszes polgármestere mai sajtótájékoztatóján. Mint arról lapunk beszámolt, napok óta zajlik a lakók tiltakozása Szekszárdon a polgármester döntése ellen, aki a veszélyhelyzet alatt maga rendelte el egy új orvosi rendelő építésének megkezdését a városban. A rendelőt egy lakótelep egyetlen zöld területére, a Béri Balogh Ádám utca és a Szabó Dezső utca kereszteződésébe húznák fel. Kedden odáig fajult a helyzet, hogy a lakók egy része fizikai jelenlétével próbálta megakadályozni az építkezés folytatását, mire rendőrök jelentek meg a helyszínen. Információink szerint három tiltakozó hölgy ellen szabálysértési eljárást indítottak, ám a munkagépek végül levonultak helyszínről.

Ács Rezső ma nyilvános egyeztetést tartott volna a rendelő építéséről a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakcióvezetőjével, illetve Zaják Ritával, a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnökével, ám a két ÉSZ-es képviselő egészségügyi okok miatt lemondta a részvételt. Ezután a politikus egyedül állt ki a sajtó képviselői elé. Hónapok óta ez volt az első olyan, a polgármester által tartott sajtónyilvános esemény, amelyre lapunkat is meghívták, így természetesen éltünk a lehetőséggel, és részt vettünk a tájékoztatón.

Ács Rezső szerint hosszú kiválasztási eljárás során jelölték ki a helyszínt, szakmai szempontokat figyelembe véve. A tervezésre, közbeszerzésekre, lebonyolításra már elköltöttek 20 millió forintot, és ha a rendelő nem épül meg, a város elbukja ezt a pénzt. Leszögezte azt is: az önkormányzat ÉSZ-es képviselőkből álló gazdasági és városfejlesztési bizottsága február 10 -én hozott határozatában támogatta a rendelő megépítését. Igaz, hogy később közgyűlési határozatban felkérték a főépítészt, vizsgáljon meg más lehetséges helyszíneket is, de ennek a döntésnek nem volt az építkezésre nézve halasztó hatálya, az ÉSZ-es közgyűlési többség nem döntött az építkezés felfüggesztéséről, így ő nem tett mást, mint végrehajtotta a közgyűlés akaratát. Elismerte ugyanakkor, hogy Murvai Árpád, a körzet ÉSZ-es képviselője 69 lakó aláírásával ellátott tiltakozó jegyzéket adott át neki, ám szerinte ezzel szemben 189 lakó támogató aláírása áll szemben.

A polgármester szerint a felfüggesztés addig szól, amíg nem tud sikeresen egyeztetni, és nem születik valamiféle egyezség a kérdésben. Jövő hét elején újra megpróbál egy asztalhoz ülni a képviselőkkel. Lapunk kérdésére, miszerint a felfüggesztés idejére elbontják-e a mintegy két méter magas kerítést, amivel körbevették a parkot, a polgármester azt felelte:

"Ez továbbra is egy építési terület, ide bemenni tilos, és ezt eddig többen is semmibe vették. Azt is semmibe vették, hogy nem lehet csoportosulni. Nincs az a tevékenységek között, hogy el lehet menni mondjuk tiltakozni. az van benne, hogy el lehet menni orvoshoz, gyógyszertárba, boltba." Hozzátette még: egyelőre nem hozott döntést az elbontásról, meghallgatja majd a másik felet is.

Az egyik érintett lakó kérdésére, miszerint a természetvédelmi szempontokat, a védett madarak fészkelési helyét figyelembe vették-e, Ács azt mondta:

"Nem tudok arról, hogy a szakmai ajánlásban benne van-e, hogy a tojók a fészkét kell vizsgálni, az önkormányzat többi építkezési beruházásánál nem volt ilyen igény. A szakmai érveket vettük figyelembe, konkrétan a védett madarak fészkelésére vonatkozóan nem találtam kitételt az előterjesztésben. Tudom, hogy most megtalálták ezt a néhány madarat, kíváncsi lennék, az elmúlt években is tudtak-e róla?"

Miután a hölgy nem mondta meg, milyen védett madarak laknak a parkban, a polgármester visszakérdezett: Személyiségi jogokra hivatkozva nem mondja el, milyen madarakról van szó?

– Az egyeztetés azért maradt el, mert egy olyan szekszárdi lakos esetében végeztek el koronavírus-tesztet, akivel ÉSZ-es képviselő is érintkezett. Ezért a teszt eredményének megérkezéséig, ami délutánra várható, úgy döntöttünk, nem veszünk részt semmilyen nyilvános eseményen, elkerülendő egy esetleges továbbfertőzést. Ezt jeleztük a polgármesternek, aki a telefonban még megértőnek bizonyult. Az egyeztetést opcionálisan hétfőre tettük át – reagált lapunknak Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője. Hozzátette: február 10-én a gazdasági és városfejlesztési bizottság kizárólag anyagi forrás biztosításáról döntött, a rendelő helyszínéről még az előző városvezetés – vagyis Ács Rezső és az akkor még fideszes többségű közgyűlés – határozott. Bomba szerint azonban a GVB ülését követően a lakók jelezték, hogy tiltakoznak a korábban kitűzött helyszín ellen. Ezért vitték a közgyűlés elé azt a javaslatot, hogy a főépítész vizsgáljon meg más helyszín-lehetőséget.

Bomba leszögezte: új rendelőre mindenképp szükség van. Mivel azonban a lakók nem akarnak a kijelölt helyszínen építkezést, a véleményüket meghallgatva kell felelős döntést hozni, jelen esetben másik helyszínt keresni. A politikus szerint a polgármester azt állítja lépten-nyomon, hogy 69 tiltakozó aláírás van 188 támogatóval szemben. A főépítész ugyanakkor egyértelműen leírta, hogy korábban nem kérdezték meg a lakók véleményét a beruházásról, nem volt lakossági fórum sem, ahol ismertették volna a terveket. Mikor erre a tényre a közgyűlésen felhívtuk a figyelmet, az egyik fideszes képviselő, aki korábban a gazdasági bizottságot vezette, közölte, hogy az csak káoszhoz vezetne – jelentette ki Bomba.