Az alaptörvény módosítása miatt indított vizsgálatot az Európa Tanács

Az alaptörvény módosítása miatt indított vizsgálatot az Európa Tanács

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kilencedik alkotmánymódosítást, illetve az egyes választási tárgyú törvények tavaly év végi jogszabály-módosításait vizsgálja az Európa Tanács – derült ki a Szabad Európa cikkéből. Az ET parlamenti közgyűlése fel is kérte a Velencei Bizottságot, hogy kezdje vizsgálni a módosításokat, az október közepi ülésen pedig máris napirendre veszik az ügyet. A Velencei Bizottság ezt megerősítette a Szabad Európának, hozzátéve, hogy még szeptemberben online találkozókat szerveznek a magyar féllel.

A szervezet szeptember 16-án kezdheti el a megbeszéléseket, a jelenlegi ütemterv szerint pedig október 15-16-án tűzik napirendre a magyar ügyet, már ha nem lesz csúszás a vizsgálat során.

A parlament december 15-én fogadta el a kilencedik alkotmánymódosítást, illetve a választási törvény módosításait. Többek között azt írták bele az alaptörvénybe, hogy „az anya nő, az apa férfi”, valamint hogy a családi kapcsolat alapja a házasság. De bekerült az is, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatban a Parlament csak kétharmados többséggel hozhat bármilyen döntést. A kormány az elmúlt időszakban több tízmilliárdos állami vagyont juttatott ezeknek az alapítványoknak.

A választási törvényben egyenesen 38 helyen változtattak. Többek közt határoztak arról, hogy a korábbi 27 helyett 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítania azoknak, akik országos listát akarnak állítani.

A Velencei Bizottság már idén júliusban közölte, hogy felül kell vizsgálni a decemberi, nyilvános konzultáció nélkül elfogadott módosításokat. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár viszont azt válaszolta erre, hogy a Magyarországot ért nemzetközi támadássorozatba becsatlakozott a Velencei Bizottság is.