„Az egyetem mi vagyunk!” – így tüntettek a színművészetiért

„Az egyetem mi vagyunk!” – így tüntettek a színművészetiért

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ne szavazd meg! #freeSzFE címmel tartottak demonstrációt vasárnap délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetemük modelljét átalakító törvényjavaslat ellen. Az esemény leírása szerint a tüntetők azért demonstrálnak, hogy az egyetem maga jelölhesse ki rektorát, válasszák meg rektorrá a rektorhelyettest, Upor Lászlót, akit az SZFE már tavaly kijelölt. A megmozdulás kiváltó oka az volt, hogy az egyetem június elején értesült a sajtóból, hogy Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely alapján az SZFE – több másik intézményel együtt – alapítványi egyetemként működne tovább, azaz onnantól egy erre a célra létrehozott grémium kezébe kerül a felsőoktatási intézmény egész vagyona, ingatlanai és főbb döntési körei.

Az Index beszámolója szerint kis késéssel elkezdődött a 4 órára szervezett, 6-ig tartó tüntetés. Nagyjából mintegy 500 ember gyűlt össze az egyetem Vas utcai épülete előtt, köztük ismert emberek, például Koltai Róbert, Bezerédi Zoltán, Olasz Renátó, Csáki Judit, Nagy Zsolt vagy Kerpel-Fronius Gábor. Megjelentek az SZFE tanárai is, többek között Máté Gábor vagy Báron György.

Security Check Required

null

Az első felszólaló az egyetem egyik harmadéves diákja volt, aki többek között arról beszélt: „Tudjuk jól, hogy miről van szó. Nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy ez miért szükséges. Értjük, hogy mi vagyunk a következők a sorban számtalan egyetem és intézmény után. (…) Igen, tönkre lehet minket tenni, el lehet minket lehetetleníteni, de azt a tudást és gondolatokat, amiket ezen az egyetemen kaptunk, senki nem veheti el tőlünk.”

Felszólalt Hegedűs D. Géza, az egyetem oktatója is, aki szerint a javaslatot tevők nem tudnak semmit az egyetemről, míg az egyetem sem ismeri azokat, akik „törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember elsejével új történet kezdődjön. Az ő történetük.”

A demonstráción fel-felcsendült „Szabad ország, szabad egyetem!” és „Az egyetem mi vagyunk!” skandálás. Gombó Viola színészhallgató megköszönte a támogatást többek között a MOMÉ-nak, a Képzőművészeti Egyetem HÖK-nek az ELTE BTK HÖK-nek, a New York University, a Milánói és Bolognai színművészeti egyetem hallgatóinak, az Átriumnak, a Színház folyóiratnak, a Revizornak, az oktatói hálózatnak és a hallgatói szakszervezetnek.

Az esemény végén a jelenlévő hallgatók átadták a november óta rektori kinevezésére váró Upor László rektori megbízólevelét, amit a tüntetők kézfeltétellel szavaztak meg neki. Ezután elhangzott a gólyaeskü. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyeztetéssel kapcsolatos felvetésére úgy reagáltak, már azelőtt elküldték erre vonatkozó kérésüket egy emailen a tárcavezetőnek.

A hallgatók ebben azt kérték Palkovics Lászlótól, hogy a rektort továbbra is az egyetem jelölje ki, és nevezzék ki az egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet, Upor Lászlót. Emellett azt is kérték, kezdjenek érdemi tárgyalásba az egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket, valamint, hogy az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az egyetemnek.