„Az elmúlt tíz év elvesztegetett évtizede volt az országnak”

„Az elmúlt tíz év elvesztegetett évtizede volt az országnak”

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke tart beszédet a párt 2023. február 3-i évadnyitóján. (Képernyőfelvétel: MSZP Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Baloldali fordulat szükségességéről beszéltek az MSZP vezető politikusai a párt pénteki évadnyitóján.

A Fordulat Magyarországnak című rendezvényen – amelyet az MSZP Facebook-oldalán lehetett követni – Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke úgy értékelt, hogy az elmúlt tíz év elvesztegetett évtized volt az országnak. Fordulatra van szükség Magyarországon, demokratikus és jóléti fordulatra, amit a szocialista párt nélkül nem lehet megcsinálni – hangoztatta.

Kiemelte: nem akkor nehéz baloldalinak, szociáldemokratának lenni, amikor minden rendben megy egy országban, amikor mindenkinek jár a jó iskola, jó egészségügy, és lakhatás. Hanem akkor nehéz, de akkor kell a leginkább hithű, baloldalinak és igazi demokratának lenni, amikor semmi sincs rendben. Szerinte a 2022-es országgyűlési választások tanulsága, hogy ezt a szélsőjobboldali, autoriter, fasiszta útvonalon lépdelő kormányfőt jobboldalról nem lehet legyőzni.

Fontosnak tartotta, hogy a 2024-es önkormányzati választások sikeréért mihamarabb tárgyalások kezdődjenek a pártok között, a civilekkel. Érvelt az előválasztás mellett, szerinte nem kell attól félni, hanem meg kell nyerni. 

Érdemes hozzátenni, az MSZP társelnöke csütörtökön a SpiritFM Aktuál című műsorában kikelt amiatt, hogy egyre több ellenzéki, köztük több szocialista politikus jelentette be, átáll a Demokratikus Koalícióba. Állítása szerint kap olyan jelzéseket például polgármesterektől, hogy ha „nyugalmat akarnak maguk körül”, akkor kénytelenek megállapodni. Kunhalmi közölte, hogy az ellenzék csak egységesen képes nyerni a Fidesszel szemben, hozzátéve, hogy „nem lehet feláldozni a következő választásokat öncélúan egy pártnak az oltárán”. A MSZP társelnöke kijelentette, hogy a választási esélyeknek „az együttműködés őszinte hiánya” okozott károkat, és az önkormányzati választásokon emiatt győzhetnek a fideszes jelöltek. Arra a felvetésre, hogy „nagyon keményen fogalmaz”, Kunhalmi kijelentette: „Mert kemény a helyzet.”

Visszatérve a pénteki évadnyitóra, Komjáthi Imre társelnök arról beszélt, hogy a magyar ember megint a biztonságból szenved hiányt, egy percét sem tudja megtervezni. „Amikor a biztonságot hiányolom, olyan egyszerű dolgokra gondolok, mint hogy 2023-ban hadd menjek le úgy a boltba, hogy tudom: van tej. Van liszt, cukor. És hadd ne fogadjam el azt, hogy honfitársaim tömegének kell szembenéznie azzal, hogy nincs elég pénze arra, hogy az alapélelmiszereket megvegye.”

Beszélt arról is, hogy az MSZP eddig még mindig balról nyert választást. Ismertette a párt baloldali ajánlatát, egyebek mellett az emberhez méltó élet feltételeinek biztosítását, a dolgozók védelmét, a mindenkinek ingyenesen járó közszolgáltatások megújítását és a szociális Európai Unió megteremtését. „Az a határozott szándékunk, hogy legyen egy világos szolgáltatási kör, ami minden magyart megillet, amit az állam mindenképpen biztosít, hogy emberek tudjunk maradni. Az állam egyet hátrébb lép, és azt mondja, hogy az alapvető élelmiszerekből nem szedek áfát. Nullás kulcs, nulla adó. Felzárkóztatjuk az alacsony nyugdíjakat és 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon!” – Biztonságot mindenkinek! – e szavakkal összegezte mondandóját. 

Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese is felszólalt a rendezvényen. Bár a várakozás szerint itt jelentette volna be, hogy ő lesz az MSZP EP-lisavezetője – a kormánypárti Mandiner is erről írt csütörtökön –, a február 3-i eseményen ez végül nem történt meg, Tüttő csak annyit mondott, az MSZP „marad a legfontosabb politikai közösség” számára.

Két választás és két küldetésünk van: megvédeni az önkormányzatokat, az önkormányzatiságot, a magyar demokrácia utolsó tartalékait, ahonnan egyszer majd vissza kell építeni a magyar demokráciát, illetve az, hogy az Európai Unió belső iránytűjét áthangoljuk, és az a közös jövőnket meghatározó döntéseknél a társadalmi igazságosság és szolidaritás felé mutasson – ehhez az kell, hogy az európai szociáldemokraták többségbe kerüljenek – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester sikeres előválasztási és választási kampánya a tisztségért ugyancsak a baloldali politika eredménye. A jövőről némi iróniával szólt: „Megkérdeztem a Chat GPT-t, a néhány hónapja debütált mesterséges intelligenciát arról, ha egyetlen egy törvényjavaslatot terjeszthetne elő, ami jobbá teszi az emberek életét, mi lenne az? A válasz: alapjövedelem. Csökkenteni a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget.”

Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke közölte, nem az a kérdés, hogy az MSZP-nek, a magyar ellenzéknek nehéz, hanem hogy az országnak nehéz. Az MSZP azt akarja, hogy az itt élőknek jobb legyen. Határozott, egyértelmű, baloldali fordulat kell – mondta, hozzátéve, azt szeretnék, hogy a tanár nyugodtan, tisztességes fizetésért a diákjaival foglalkozhasson, békében taníthasson.