Az eltűnt péri kislányt megtaláló siklóernyős: „én többet sírtam, mint a kislány”

Az eltűnt péri kislányt megtaláló siklóernyős: „én többet sírtam, mint a kislány”

Egész éjszaka keresték az eltűnt hatéves kislányt. A köd nehezítette a munkát (Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 16 órát töltött a szabadban egyedül az a kislány, aki vasárnap délután tűnt el a Győr-Moson-Sopron megyei Pér közelében található tanyáról. A 6 éves gyermeket Mehringer Szabolcs siklóernyős találta meg a magasból a péri reptér közelében. A kislány ugyan átfázott, de egészséges.

Mehringer Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, a Győr környéki siklóernyősök vasárnap késő este értesültek a kislány eltűnéséről. Akkor hivatásos mentők és önkéntesek a földön már nagy erőkkel keresték a hideg, sűrű ködös időben elveszett kislányt. A siklóernyős hétfő reggel, a köd felszállása után, fél 9-kor szállt fel a siklóernyőjével a péri repülőtérről, és hamar meg is pillantotta a gyermeket a reptér közelében.

– Ahogy kiemelkedtem, mintegy 200 méteres magasságból rögtön megpillantottam a kislányt. Ebben a magasságban egy 2 kilométer sugarú kört be lehet látni. A felszállási ponttól körülbelül 400 méterre találtam meg. Azonnal leszálltam mellé – idézte fel a megtalálását a siklóernyős. Kérdésünkre, hogy mennyire volt ott a leszállás nagy kihívás, azt felelte: tapasztalt siklóernyősként nem okozott problémát számára, rutinfeladat volt. Azt mondta, a gyermek nem ijedt meg a siklóernyőtől.

– Rögtön mondtam neki, hogy nagyon sokan keresnek téged. Anyukád, apukád nagyon izgul. Én azért jöttem, hogy megtaláljalak – elevenítette fel első szavait a kislánynak. Aztán beleültette a siklóernyőbe és betakarta, mert fázott. A helyszínen még megmutatta neki a kislány a bokrot, ahol az éjszakát töltötte.

Felvetésünkre, hogy sírt-e a kislány, mikor rábukkant, Mehringer Szabolcs azt felelte: én többet sírtam, mint a kislány. Ezek örömkönnyek voltak, hiszen neki is van egy hatéves kislánya, és egy hároméves kisfia. Azt mondta, nagy öröm, hogy egészségesen talált rá. Ebben egyébként alighanem nagy szerepe lehetett annak, hogy alaposan fel volt öltözve a kislány.

Arról, hogy a siklóernyős közösség máskor vett-e már részt mentésben, Mehringer Szabolcs azt mondta: volt már ilyen kezdeményezés a helyi, megyei polgárőrséggel, de szavai szerint „mindig félretolták a paksamétát”. Pedig – folytatta – egy drónnal szemben a siklóernyős előnye, hogy ő ez esetben nem csak pásztázza a földfelszínt, hanem a saját szemére hagyatkozhat, így tett ő is, amikor meglátta a kislányt. Úgy fogalmazott, a siklóernyős közösség szerepe a mentésben egyfajta alvótevékenység lehetne. „Akkor megyünk, amikor hívnak” – jelentette ki.

Mehringer Szabolcs kérdésünkre magáról azt mondta: 42 éves, a Győrtől 16 kilométerre fekvő Écsen lakik, kétgyermekes családapa. Autómosókat szervizel, szabadidejében siklóernyőzik. Évente 150-200 órát repül.

Mint arról beszámoltunk, a kislány megtalálása érdekében széles körű összefogás szerveződött. Különböző önkéntes mentőszervezetek és hivatásos egységek, rendőrök, tűzoltók, helyi lakosok, vadászok, polgárőrök közel 200 fővel vettek részt a kutatásban. A Pest megyei kutató-mentők hétfő délelőtt számoltak be arról, hogy a gyermek megvan és életben van. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a kislány egészséges, azonban a körülményekre tekintettel őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.