Az Emmi megfellebbezte a pedagógussztrájk jogszerűségét kimondó ítéletet

Az Emmi megfellebbezte a pedagógussztrájk jogszerűségét kimondó ítéletet

Sztrájkoló pedagógusok 2022. január 31-én (Fotó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava információi szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma fellebbezést nyújtott be Fővárosi Ítélőtáblához a hétfői kétórás figyelmeztető pedagógussztrájk ügyében. A fellebbezésben azt kérték, hogy a bíróság másodfokon helyezze hatályon kívül a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletét, miszerint jogszerű volt a sztrájk.

Az Emmi nem volt hajlandó lemondani fellebbezési jogáról, és az első fokú ítélet jogerőre emelkedésének elodázását arra használta, hogy a sztrájk jogszerűtlenségét hangoztassa (ami az ő értelmezésük szerint csak jogerős ítélet után lehetett volna jogszerű). A mostani fellebbezésben a minisztérium felkéri az Ítélőtáblát, hogy tiltsa el a szakszervezeteket a jogerős ítélet hiányában szervezett sztrájktól.

A minisztérium amellett érvel, hogy a tanároknak sztrájk alatt is tanítaniuk kell (bár kérdés, hogy akkor mitől sztrájk a sztrájk), mert a gyerekeknek különben sérül az oktatáshoz való joguk. A Népszava megjegyzi, hogy az oktatáshoz való jog akkor nem volt annyira fontos a minisztériumnak, amikor megtiltották a karanténban lévő gyerekek online oktatását. Míg az első fokú eljárásban a minisztérium jogellenesnek tartotta a pedagógusok bérkövetelését, ez a pont ebből a kérelemből eltűnt.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.